Vairākus gadus daudzi jaunie pāri savai kāzu dienai izvēlas vienādu skaitļu kombināciju, un šogad tā ir 10.10.10. Ventspils Dzimtsarakstu nodaļā šajā datumā neviens nav izvēlējies precēties, un laulību skaits šogad vispār sarucis.

Mārai un Artūram kāzas būs šosestdien, 9. oktobrī. «Mums šis datums neko neizsaka,» Ventas Balsij atklāj līgava. Viņa lasījusi, ka 10. datums pat neesot īsti labs kopdzīves sākšanai, turklāt tas iekrīt svētdienā. Viņasprāt, svarīgāki par konkrētu datumu ir citi apstākļi: finansiālie līdzekļi un laika apstākļi.

Mārai un Artūram patīk, ka ir skaists rudens, nogatavojusies raža un visu vajadzīgo var sarūpēt pašu saimniecībā Popē. Arī vārveniekiem Dacei un Dairim Niedriņiem nav noslieces uz maģiskiem skaitļiem, tāpēc salaulājušies 18. septembrī, datumu izvēloties nejauši.

«Ja cilvēki grib būt kopā, vai tad datums kaut ko izsaka?» retoriski vaicā Dace.

Toties citi izvēlas saistīt savu dzīvi īpašos datumos, un tuvākajā nākotnē tādi palikuši vairs tikai divi – 11.11.11. un 12.12.12.

Piemēram, LNT svētdien tiešraidē notiks Maģiskās kāzas Molā, kurās no vairāk nekā 100 pāriem izvēlētie desmit jāvārdu teiks skatītāju acu priekšā. Ko tad par īpašiem datumiem saka astrologi? Gan ķīniešu, gan Rietumu skolas astrologi apgalvo, ka 2010. vispār esot labs gads stabilu savienību izveidošanai.

Vai tas nozīmē, ka datums nav tik būtisks? Tam tomēr esot nozīme – astrologi iesaka izvairīties no laika, kad mīlestības patronese Venera ir Auna, Jaunavas vai Skorpiona zīmē, jo tās nav labvēlīgas laulības savienībai (šogad – vēl līdz 7. novembrim un visu decembri). Labāk izvēlēties datumu augošā Mēnesī. Pēc ķīniešu astroloģijas 2010. gada 10. oktobris ir nevēlama kāzu diena Cūkas gadā dzimušajiem.

Jāteic, kas grib, – tam tic, kas nevēlas – netic, svarīgākais, kā minēja Dace, ir fakts, ka cilvēki grib būt kopā un nolemj šo savienību arī oficiāli apstiprināt. Izrādās, mūspusē laulību skaits samazinās. Ventspils Dzimtsarakstu nodaļā 9 mēnešu laikā reģistrētas 154 laulības (pērn attiecīgajā periodā bija 185). Dzimtsarakstu nodaļas inspektore Mārīte Vilimane zina teikt, ka arvien vairāk pāru taupības nolūkos izvēlas vienkāršu laulību reģistrāciju, arī pilī šogad notikušas tikai 6 ceremonijas.

10. oktobrim viens pāris sākumā pieteicies, bet vēlāk mainījis datumu – svētdienās maksa par reģistrāciju ir divkārša.

Vilimane atklāj, ka arvien vairāk pāru izvēlas dzīvot kopā bez oficiāla apstiprinājuma. Par to liecina jaundzimušo reģistrācija ar paternitātes noteikšanu – šogad deviņos mēnešos veikti 125 šādi aktu ieraksti, pērn – 121.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: