Tik nozīmīgs solis kā sava mājokļa iegāde daudziem šķiet gandrīz vai kā neiespējamā misija vai arī vismaz kā došanās nezināmajā. Turklāt nereti nav skaidrs, kādu dzīvokli vai privātmāju vēlamies un varam atļauties iegādāties un - cik lielu finansējumu tā iegādei iedos banka. Vai arī tomēr paildzināt esošo, jau vairākus gadus ilgstošo, lai gan sākotnēji par “pagaidu variantu” dēvēto sveša dzīvokļa īres līgumu? Pirkt vai īrēt – ko darīt?

Pirkt vai īrēt – ko darīt?

Īpašumu cenas pašlaik joprojām ir salīdzinoši zemas, savukārt labu īres dzīvokļu cenas turpina turēties augstā līmenī. Tāpēc, atbildot uz šo - gandrīz vai viennozīmīgi neatbildamo jautājumu “pirkt vai īrēt”, DNB bankas Klientu segmentu daļas projektu vadītājs Dzintars Līnis saka: “Tā vienmēr ir sākotnēji būtiskākā dilemma, tomēr, uzzinot potenciālo ikmēneša kredītmaksājumu, bankas klienti nereti ar pārsteigumu secina, ka tas ir faktiski vienāds vai pat mazāks par ikmēneša īres maksu.”

“Runājot ar DNB bankas klientiem, mēs redzam, ka klientiem, sākot domāt par sava mājokļa iegādi, ir divi galvenie nezināmie faktori. Pirmais no tiem ir jautājums: “Ko es gribu?" Vai tas ir dzīvoklis jaunajā projektā vai īpašums kādā sērijveida ēkā, vai tomēr neliela privātmāja pārdesmit kilometrus no pilsētas centra? Savukārt otrs jautājums ir: “Ko es varu?” Tātad – cik lielu kredītu es varu saņemt no bankas?” stāsta Dzintars Līnis.

“Lai cilvēks vai ģimene, kas ir nolēmusi vismaz apsvērt iespēju beidzot iegādāties savu mājokli, taupītu savu laiku un pūles, vienmēr iesakām šos divus jautājumus risināt pragmatiski – vispirms noskaidrot bankā, cik lielu kredītu mājokļa iegādei varu saņemt, un, balstoties uz šiem aprēķiniem, jau izvērtēt, kādu mājokli par šo summu varu iegādāties,” uzsver Dzintars Līnis.

Kā izvērtēt īpašumu?

Mājokļa iegāde ir nopietns ilgtermiņa lēmums, tāpēc ir svarīgi ne tikai ņemt vērā īpašuma cenu, pirmo iespaidu un ikmēneša maksājuma apmēru, bet arī pievērst uzmanību vairākiem faktoriem un izdevumiem, ar ko vēl var būt jārēķinās.

Ieskatieties DNB izveidotajā mājokļu ceļvedī, kas palīdzēs Jums neaizmirst būtiskāko un salīdzināt vairākus mājokļu piedāvājumus.

Turklāt, iegādājoties kādu no bankas meitasuzņēmuma SIA „Salvus” piedāvātajiem īpašumiem, ir pieejami īpaši izdevīgi kredīta nosacījumi, mazāka pirmā iemaksa, samazinātas likmes, kā arī zemāka noformēšanas komisija.

Jā, vēlos pirkt! Kā noskaidrot savas kredītiespējas?

Mūsdienās ērti visu varam uzzināt, neejot uz banku – varam vienkārši apmeklēt bankas mājaslapu, jo arī tur var uzzināt lielāko daļu atbilžu uz jautājumiem, kuri radušies dzīvesvietas meklējumu periodā. Savu kredītiespēju noskaidrošanu var sākt, aizpildot pieteikumu dnb.lv vai piezvanot uz bezmaksas tālruni 1880 jebkurā diennakts laikā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: