Daudzdzīvokļu nama Brīvības ielā 17 pagrabā atrasts, visticamāk, milzu kailgliemezis – Limax maximus.

Gliemezi atradusi mājas iedzīvotāja Irma Puriņa. Tā kā agrāk tik lielu (apmēram 17 cm garu) gliemezi nebija nācies sastapt, viņa to ielika burkā un atnesa parādīt Ventas Balss redakcijai. Gliemezis tika nofotografēts un nosūtīts Latvijas Dabas muzejam, tā teikt, atpazīšanai.

Visdrīzāk tas ir milzu kailgliemezis, taču, lai 100% noteiktu sugu, būtu nepieciešams redzēt arī gliemeža pēdu, skaidro LDM vecākā zooloģe Digna Pilāte. Izrādās Latvijā sastopama vēl viena līdzīga suga, kuras īpatņi ir no virspuses ļoti līdzīgi.

Milzu kailgliemezis Latvijā ir ievazāta suga jau pagājušā gadsimta sākumā. Latvijas teritorijā sastopama ne pārāk bieži, galvenokārt apdzīvotās vietās un to tuvumā.
Ļoti iespējams, ka gliemezis pagrabā ielīdis pats. Pilsētās māju pagrabos tie uzturas labprāt, it īpaši, ja pagrabā uzglabā saknes un tas ir pietiekami mitrs. Tāpat šie gliemeži uzturas siltumnīcās, pazemes kanālos un tuneļos, apstādījumos, parkos un dārzos.

Cilvēkam milzu kailgliemezis nav bīstams. Vienīgi, savairojoties lielā skaitā, var kaitēt dārzu un siltumnīcu stādījumiem un sējumiem. Milzu kailgliemeži ēd augus, saknes, dārzeņus, sēnes, aļģes.

Kailgliemezis ir viendzimuma dzīvnieks, tas dzīvo 2,5 - 3 gadus. Vairojas vasaras sākumā, kad tas izdēj oliņas, mazuļi izšķiļas rudenī.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Sandra Ozoliņa 26.07.2018, 19:17:29

    Kā cīnīties ar šiem gliemežiem,pilns pagrabs jau.

  • 0
    Krišs Daugulis 26.07.2018, 21:49:49

    Olbaltumvielas pa baltu velti:)

  • 0
    krusttēvs vilhelms 27.07.2018, 09:51:48

    likt katlā un vārīt, būs ,ko ēst šajos nabaga laikos. Mums taču Latvijā grūti, var dot bezpajumtniekiem ,kuriem nav ko ēst pie šņabja ,lieliska delikatese.

  • -1
    Soross 27.07.2018, 10:10:19

    Malači gliemeži! Taisni tā kā manējie kailgliemezīši Latvijas politikā: iekšā katrā pagrab... piedošanu, partijā!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: