Laika apstākļi – vēsais un vēlais pavasaris, karstā vasara un lietavas rudens sākumā – atstājuši savas pēdas uz šī gada ražu. Zemnieki to vērtē kā ļoti sliktu.   

Nu jau gandrīz visus laukus zemnieki ir novākuši, cits jau iesējis arī ziemājus, bet citam mitrums nav ļāvis laicīgi sagatavot laukus un tos apsēt, darbi vēl turpinās, informē lauku attīstības speciāliste Ruta Pastare.

Šis gads graudkopjiem bijis sliktākais, kādu vien zemnieki atceroties. Ziemāji padevušies salīdzinoši labi, taču vasarājus lietavu dēļ zemnieki nav varējuši laikus nokult, graudi sadīguši, daudzviet arī ar lietu un vēju pierullēti pie zemes un palikuši uz lauka. Arī rapsi vējš pasteidzies izpurināt uz lauka pirms kulšanas. Kartupeļu audzētāji šo gadu vērtējot kā vidēji labu. Piemēram, lielzemniekam Kārlim Akumam pietikšot gan pārdošanai, gan sēklai, gan ziedojumiem zupas virtuvei.        

Z/s Ieriņi saimnieks Ints Apsītis šī gada graudu ražu vērtē kā ļoti sliktu. Pat uz lauka, kurš bagātināts ar 50 t kūtsmēslu un 300 kg minerālmēslu, raža ir tikai 2,5 t /ha. Taču vidējā raža Ieriņu laukos šogad ir tikai 0,5 t/ha miežiem, bet kviešiem – ap 1 t/ ha.

Mitruma dēļ uz atsevišķiem laukiem Puzes pagasta zemnieks ticis tikai pirms dažām dienām un vakar vēl turpināja atlikušo lauku kulšanu. Ugāles mednieku kolektīvs esot parūpējies, lai zemniekam būtu mazāk, ko nokult – graudus apēdušas mežacūkas.

Tajos laukos, kurus apstaigājuši zvēri, palikuši vien graudu kāti un cūku pēdas, graudkopis varējis novākt vien 100 kg/ha, tāpēc nav to vērts. Šādi meža zvēru nokopti lauki Ieriņos ir ap 25 ha. Šonedēļ Apsītis plāno sēt ziemājus 100-150 ha platībā. Zemnieks audzē arī kartupeļus, un arī tupeņu novākšana vēl turpinās. Ņemot vērā šī gada sausumu vasarā, Ieriņu saimnieks kartupeļu ražu vērtē kā normālu.

SIA Elagro pārstāve Sanita Egle informē, ka, salīdzinot ar augustu, graudu iepirkumu cenas patlaban ir samazinājušās par 10%-20%, bet joprojām ir ievērojami augstākas nekā pērn. Patlaban zemnieki nogaidot, līdz cena atkal mainīsies uz augšu. 5. oktobrī SIA Elagro 1. grupas kviešus iepirka par Ls 127+PVN, savukārt lopbarības kviešu cena ir Ls 105, par lopbarības miežiem uzņēmums maksā Ls 105, par pārtikas rudziem – Ls 109, lopbarības rudziem – Ls 100, bet pārtikas auzu cena ir Ls 100, lopbarības – Ls 85.

Foto: Juris Ģigulis

Graudkopjiem šis bijis ļoti sarežģīts gads, un par ražas nogādāšanu apcirkņos nācies krietni pacīnīties.  

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: