5. - 6. oktobrī Ventspilī notiek Eiropas vadošo astronomijas zinātnisko institūciju pārstāvju vadības sanāksme, kuras uzņemšanu nodrošina Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs (VSRC).

Ventspilī ieradušies pārstāvji no Nīderlandes Radioastronomijas institūta ASTRON, Spānijas Nacionālās astronomiskās observatorijas, Mančesteras (Lielbritānija) Universitātes, Itālijas Astrofizikas nacionālā institūta, Max-Planck Radioastronomijas institūta (Vācija), Grenobles (Francija) Radioastronomijas institūta, lai apspriestu īstenoto radioastronomisko aktivitāšu rezultātus Eiropas Komisijas 7.Ietvara programmas finansētā vērienīgā projekta "RadioNet" ietvaros.

Vienlaikus viesi klātienē tiks iepazīstināti ar Irbenes radioteleskopu kompleksu, zinātnes un izglītības sasniegumiem un iespējām Ventspilī, kā arī ar Ventspili kopumā.

Visi minētie Eiropas vadošie institūti ir Eiropas Ļoti garās bāzes interferometrijas (VLBI) tīkla (EVN) biedri un šī tīkla īstenotajos projektos kā partneris ir iesaistīts Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūts VSRC.

VSRC "RadioNet" projekta ietvaros pēdējo gadu laikā ar radioteleskopu RT-32 veicis virkni novērojumu vienlaikus ar citiem Eiropas nozīmīgiem radioteleskopiem, lai nodrošinātu gan Eiropas kolēģiem līdzvērtīgu zinātnisko kompetenci, gan kopīgi virzītos uz augstākiem zinātnes sasniegumiem radioastronomijā.

VLBI ir astronomisko pētījumu metode, kur vairāki simtiem vai tūkstošiem kilometru attālumā esoši radio teleskopi vienlaikus novēro vienu un to pašu debess apgabalu. Pētījumu dati no katra teleskopa reālā laikā tiek nosūtīti vai reģistrēti diskos un nosūtīti uz centrālo datu apstrādātāju "korelatoru" Nīderlandē, kas ir īpaši radīts lieldators jeb superdators šo pētījumu datu apstrādei. VLBI pētījumu rezultātā tiek simulēts viens teleskops, kura diametrs atbilst attālumam starp attālākajiem tīklā ietvertajiem teleskopiem un rada attēlus ar lielāku izšķirtspēju nekā jebkurš jaudīgākais optiskais teleskops.

"RadioNet" ir aktivitāšu kopums, kas apvieno galvenās Eiropas radio observatorijas un aptver frekvences no 10 Mhz līdz 1 THz. Šis projekts tiek finansēts no Eiropas Komisijas 7.Ietvara programmas un ietver 26 partnerus, ar mērķi sniegt atbalstu radioastronomu sabiedrībai, paaugstināt pētniecības tehniskās iespējas un pieejamību nozīmīgajai astronomijas infrastruktūrai Eiropā un ārpus tās robežām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: