Laikraksta «Ventas Balss» pirmdienas numura ziņas, skandāli, intervijas un viedokļi.

1.lpp.

Iela – zināmā, nezināmā

Kādam iela ir vieta, pa kuru pārvietoties – braukt ar mašīnu, velosipēdu, iet kājām.

Citam – dzīvesvietas adreses koda vārds. Bet dažiem – piederības zīme, kura, gadu desmitus vienviet dzīvojot, nemanāmi un dabīgi ieaužas dzimtas vēstures audumā.

Ielas mēdz būt garas – kā dzīvības ass, ap kuru vijas noteiktas teritorijas miera un darbības ritmi. Bet iela var būt arī pāris māju garumā. Taču tāpēc tās nozīme šo namu iemītniekiem nemazinās. Ielas ir kā vēnu, asinsvadu, kapilāru tīkls pilsētas organismā – vienlīdz svarīgas, neatkārtojamas un vērtīgas. Tāpēc Ventas Balss savus lasītājus turpmāk reizi pa reizei vedīs ekskursijā ar kodētu nosaukumu Iela – zināmā, nezināmā, šodienas maršruts ir Kapteiņu iela.

Atstādina Ventspils policijas priekšnieku

KNAB ierosinājis kriminālprocesu pret Valsts policijas Ventspils iecirkņa priekšnieku Ģirtu Kokinu. Viņš no amata atstādināts.

2.lpp. Viedoklis: „Pilsētas pulss”, laikraksta «Ventas Balss» galvenās redaktores vietniece Līga Gabrāne

«Skaisti izremontētas ielas, sakārtota infrastruktūra, bet cilvēku ielās maz – ne viens vien Ventspils skeptiķis to uzskata par vērā ņemamu argumentu, ka kaut kas šeit nav kārtībā. Tomēr iedzīvotāju skaits Ventspilī nebūt nav samazinājies vairāk nekā citviet Latvijā. Tātad – cilvēki ir, bet kur?»

3.lpp.

Kristīne saņem ugunsdzēsēju atzinību

Ventas Balss žurnāliste Kristīne Klauze, vienīgā no Kurzemes, saņēmusi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Goda rakstu – par objektīvu un profesionālu ugunsdzēsēju glābēju darba atspoguļošanu un sabiedrības informēšanu par ugunsdrošību.

Austs Latvijas karogs – dārgs prieks

Laikam ritot, par ierastu praksi kļuvusi sintētiska materiāla Latvijas valsts karoga iozmantošana. Ventspils pārstāvji atzīst – ja to kopj, karogs kalpo.

4.lpp.

Uzmanīgi: netīra nauda

Ventspils skolu ārsta pediatra Gundara Kukļa stāstījums pamudināja vērsties zinātniskajā institūtā Bior, lai pārbaudītu baktēriju esamību uz naudas zīmēm.

Izglītībā jāsadarbojas, nevis jākonkurē

Ventspils ir ļoti labs piemērs uz pārējās Latvijas fona, kā veiksmīgi var veidot sadarbību starp profesionālās un augstākās izglītības iestādēm.

5.lpp. Politika. Atbalsts laukiem šogad vaļīgāks

Pavasaris nāk ar straujiem soļiem, līdz ar to arī aktīvākais laiks laukos. Lai informētu par jaunumiem, izmaiņām un aktualitātēm šajā lauksaimniecības sezonā, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs pie sevis aicināja reģionālo presi. Ventas Balss šajā politikas lapā piedāvā svarīgākos jaunumus lauksaimniekiem.

Jādomā par mēslu novietnēm

Lai arī fondu atbalsts kūtsmēslu novietņu būvniecībai pieejams jau kopš iestāšanās Eiropas Savienībā, tas izmantots vāji. Vēl ir pēdējais brīdis paspēt, jo turpmāk bez tām uz ES finansējumu pretendēt nevarēs.

Cīnās par Latvijas kūpinājumiem

Latvijai sāpīgais kūpinājumu jautājums pamazām risinās. Tiek veiktas laboratoriskas analīzes, vākti paraugi un ir cerība uz pozitīvu iznākumu. Tomēr mājražotājiem visticamāk neizdosies iekļauties arī Latvijai īpašajās benzopirēna normās.

6.lpp. Kultūra.

Ventspilī sena tradīcija – mīlēt teātri

Ik gadu 27. martā teātra ļaudis atzīmē Starptautisko teātra dienu. Šo tradīciju 1961. gadā izveidoja Starptautiskais teātra institūts (International Theatre Institute UNESCO).

Grāmata vai internets – gaumes lieta

Internets paver plašas iespējas izpausties. Tajā ikviens var izteikt viedokli, kā arī izrādīt savas radošās izpausmes, tomēr vairāk ne vienmēr ir labāk.

7.lpp. Reportāža. Kapteiņu ielā klusums un miers

Kapteiņu iela ir viena no mazajām, unikālajām Ventspils vēsturiskās pilsētas daļas – Ostgala – ieliņām. Tā stiepjas no Kr. Valdemāra līdz Viļņu ielai. Ostgals Ventspils pilsētas teritorijai pievienots tikai pagājušā gadsimta divdesmitajos gados, tāpēc tā ieliņu plānojums un apbūves gabalu lielums neatbilst tā laika pilsētbūvniecības principiem. Un Ostgala aizsākums ir pavisam prozaisks – kā pasākums, kura mērķis ir cīņa pret jūras smilšu ieplūšanu pilsētā. Cariskās Krievijas valdības aicinājumam – Kurzemes brīvajiem zemniekiem apmesties smilšu teritorijās ostu tuvumā – atsaucās vairākas dzimtas, no kurām pazīstamākā ir Prinči un Znotiņi, taču tas jau ir cits stāsts...

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: