Lai arī cilvēka dabā bieži vien ir atlikt visu uz pēdējo brīdi, Starptautiskās sieviešu dienas priekšvakarā rosība jau manāma gan ziedu veikaliņos, gan tirgū.

Ziedu pārdevēja Inga Vēze, kura tirgus stendā pircējiem piedāvā pašas audzētās puķes, stāsta, ka līdz pusdienas laikam nav bijuši daudz pircēju, bet citus gadus jau pircēji ziedus gādājuši dienu pirms svētkiem: “Tulpes ir ejošākās puķes, bet tāpat pērk arī rozes.” Pašai gan Sieviešu diena jau vairākus gadus ir pamatīga darba diena, nevis svētki.

 

Cits puķu pārdevējs Haralds Zernevics stāsta, ka pirms Sieviešu dienas viņa galvenais pienākums ir uzziedināt krāšņos pavasara ziedus, un viņš arī secina, ka pircēji šogad ir kūtrāki nekā citus gadus, bet vīrietis cer, ka šodien puķes iegādās tie, kuriem brīvdienās patīk pagulēt un kuri jau laicīgi būs sākuši svinēt. Viņš stāsta: “Esmu novērojis, ka Ventspilī vislielākā pirkšana notiek tieši astotajā – no rīta sākās un tad līdz pulksten trijiem”. Pārdevējs uzsver, ka visvairāk vīrieši pērk tulpītes, un laika gaitā stiprais dzimums būtiski savus paradumus nav mainījis. Pircēju gan esot mazāk: “Kādreiz jau te viss stāvēja pilns un nebija rūmes pircējiem, bet tagad ir tukši galdi.”

 

Veikaliņā “Ziedu rota” pārdevēja Ieva Taube apgalvo, ka “klasiskā lieta ir Sieviešu dienas simboliskais zieds, bet februārī, kad bija Valentīna diena, vīrieši sievietēm vairāk sūtīja pušķus un summas bija daudz lielākas. Uz 8. martu ir simboliski vai nu viena tulpe vai tulpju pušķītis”. Veikala darbiniecēm šie svētki nozīmē arī vienu darba stundu vairāk un daudz vairāk pircēju, arī svētku noskaņojumu. Veikaliņā daudzi vīrieši jau laicīgi pasūtījuši ziedus un pušķus.

 

Par Sieviešu dienas tradīciju ik gadu neaizmirst arī PSIA “Labiekārtošanas kombināts” kolektīva vīrieši, kuri savas kolēģes sveic ar ziediem. Lai arī daļai no uzņēmuma darbiniecēm gandrīz visu gadu darbalauks vistiešākajā veidā saistīts ar ziediem, apstādījumiem un to kopšanu, uzņēmuma izpilddirektors Raitis Veidemanis apgalvo, ka skaistākas dāvanas par ziediem nav: “Vīrieši paguvuši jau apsveikt savas kolēģes, kuras uzņēmumā ir vairākumā. Administrācijā vien strādā 20 sievietes. Izmanīgie kolēģi šajos svētkos neaizmirst nevienu no daiļākās kolektīva daļas.”

 

Arī Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs jau paguvis apsveikt domes sievietes, sagādājot 112 dažādu krāsu hiacintes.

 

Savs viedoklis par Starptautisko sieviešu dienu ir arī Kārlim Kreblim un Žoržam Papardem. Kāpēc vīriešiem nebūtu vēlams "piemirst" šos svētkus, kas bija padomā Klārai un Rozai, šo visu aizsākot?

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: