Ventspils tiesā uzsākts process pret Ventspils iecirkņa inspektoru Aleksandru Beļacki par uzbrukumu varas pārstāvim dienesta pienākumu pildīšanas laikā. Apsūdzētais savu vainu neatzīst.

3.maija vakarā Ventspils iecirkņa Kārtības policijas inspektors Aleksandrs Beļackis, būdams dzērumā izraisīja avāriju, mēģināja aizbēgt no notikuma vietas, bet pēc tam uzbruka savam tiešajam priekšniekam – Kārtības policijas priekšniekam Ojāram Blokmanim.

Kā jauna detaļa tiesas laikā uzpeldēja nianse, ka Beļackis arī mēģinājis nokārtot, lai kāds cits uzņemtos viņa vainu liecinot, ka pie automašīnas stūres nav sēdējis Beļackis. Sākumā viņš mēģinājis kādu cilvēku sarunāt uz vietas, bet vēlāk vainu uzveļot civilsievas tēvam, kurš pat nav bijis notikuma vietā, tādēļ vēlāk policijas iecirknī nav spējis atbildēt uz jautājumiem par avārijas gaitu un pat par automašīnas ātrumkārbu, kuru viņš it kā vadījis.

Savukārt Beļacka advokāts tiesai mēģina pierādīt, ka Blokmanis tobrīd nemaz nepildīja dienesta pienākumus un inspektors savam priekšniekam uzgrūdās nejauši.

Kā tiesā liecināja Blokmanis, vakarā viņam piezvanīja iecirkņa priekšnieks Didzis Vilemsons un norīkoja viņu doties uz avārijas vietu, jo tajā iesaistīts policijas darbinieks. Avārijas vietā Beļackis uzvedies agresīvi, bēga, atteicās veikt alkohola testu, tādēļ Blokmanis nolēma viņu nogādāt iecirknī. Jau pie iecirkņa Blokmanis Beļackim paziņojis, ka viņš tiks vests uz slimnīcu, lai noteiktu alkohola reibuma pakāpi. Uz to iereibušais inspektors reaģējis, izdarot tīšu sitienu ar savu pieri ietriecoties priekšniekam sejā. Rezultātā Blokmanim pārsista uzacs, kur vēlāk traumpunktā uzliktas šuves. Kārtībnieks arī atklāja, ka nākamajā dienā Beļackis viņam zvanījis un izteicis draudus par fizisku izrēķināšanos.

Apsūdzētā aizstāvis gan uzskata, ka Blokmanis tobrīd nav pildījis dienesta pienākumus, jo nav bijis formas tērpā, izmantoja savu privāto automašīnu un nav arī nekāda rakstiska pierādījuma, ka viņš ticis norīkots pildīt uzdevumu. Pēc advokāta domām, Blokmanis uz avāriju aizbraucis kā parasts ziņkārīgais.

To tiesā mēģināja atspēkot Didzis Vilemsons uzsverot, ka viņam ir tiesības dot rīkojumus arī mutiski, iesaistot savus darbiniekus virsstundu darbā. Šajā gadījumā viņš ir zvanījis Blokmanim un devis rīkojumu nokontrolēt, lai viss tiktu noformēts atbilstoši likumam, tieši tādēļ, ka likumpārkāpumā iesaistīts policists. Vilemsons sacīja, ka ārpus darba laika policistam formas tērps nav obligāts, tomēr arī bez tā viņš ir un paliek policijas amatpersona.

Tiesas sēdē tika uzklausīti arī vairāki citi liecinieki – ceļu policisti un pašvaldības policijas darbinieki. Tiesas procesa turpinājums nozīmēts uz 2. un 3. decembri. Jāpiezīmē, ka par uzbrukumu varas pārstāvim tiesa apsūdzētajam var piespriest brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem.

Jau rakstījām, ka par braukšanu dzērumā Beļackim ir arī atņemtas tiesības uz diviem gadiem, piespriestas 13 diennaktis aresta un 500 latu naudas sods. Inspektors neilgi pēc notikušā likumpārkāpuma, no darba policijā aizgāja.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: