Nepietiekamā valsts finansējuma dēļ Ventspils poliklīnikā rindas uz ambulatorajiem pakalpojumiem šogad pieaugs.

Diemžēl Nacionālais veselības dienests (NVD), veselības aprūpes iestādēm piešķirot valsts finansējumu, neņem vērā reālo situāciju un patieso nepieciešamību, bet gan veic vienkāršotus matemātiskus aprēķinus, balsoties uz iepriekšējā gada finansējuma apjoma. Šogad poliklīnikai piešķirot finansējumu, NVD nav ņēmis vērā, ka poliklīnika pagājušā gada otrajā pusē sākusi piedāvāt vairākus jaunus veselības aprūpes pakalpojumus. Tika cerēts, ka proporcionāli jaunajiem pakalpojumiem būs arī lielāks finansējums, taču tā nav.

 

Jāatgādina, ka pagājušajā gadā Ventspils poliklīnika sāka strādāt jaunās telpās, kas ļāva paplašināt iedzīvotājiem nepieciešamos medicīniskos pakalpojumus, – gada otrajā pusē tika uzsākti valsts finansētie mamogrāfijas izmeklējumi, kā arī rentgena un osteodensitometrijas jeb kaulu blīvuma izmeklējumi. Tika piedāvāts ievērojami plašāks rehabilitācijas pakalpojumu klāsts. NVD nav rēķinājis, ka pērn šie pakalpojumi tika sniegti nepilnu gadu, tādēļ šogad to nodrošināšanai visa gada garumā ir nepieciešams lielāks finansējums.

 

Tāpat nav ņemts vērā, ka ausu, kakla un deguna ārsta poliklīnikā nebija gandrīz visu gadu, tas sāka strādāt tikai septembrī. Rezultātā šogad šī speciālista valsts apmaksātajām pieņemšanām piešķirtais finansējums jau ir iztērēts, proti, jau janvārī pārtērēta visam gadam piešķirtā nauda.

 

Finansējuma trūkuma dēļ risinājums būs pacientiem nepatīkams – uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem rindas pieaugs un attiecīgi būs arī vairāk maksas pakalpojumu. Īpaši garas rindas uz valsts apmaksātajām vizītēm veidosies uz ļoti pieprasītajām acu ārsta konsultācijām. Ventspils poliklīnikas abi acu ārsti ik dienu var pieņemt vidēji 30 pacientus. Poliklīnika labprāt tos pieņemtu tikai par valsts naudu, taču nu būs spiesta pusi no tiem pieņemt par maksu.

 

«Mums ir jauna poliklīnika, ir speciālisti, taču nav pietiekama valsts finansējuma, lai ar pilnu jaudu varētu strādāt un iedzīvotājiem nodrošināt viņiem nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus par valsts naudu. Valsts nesakārtotās veselības aprūpes sistēmas dēļ cietēji ir pacienti, un mēs šajā situācijā esam bezspēcīgi,» sarūgtināta ir Ventspils poliklīnikas valdes priekšsēdētāja Dace Sormule.

 

Šobrīd Ventspils poliklīnika NVD gatavo vēstuli, izskaidrojot situāciju un lūdzot rast iespēju piešķirt papildu finansējumu. Ir neoficiāla informācija, ka ātrāk par septembri uz papildu finansējumu neesot nekādas cerības.

 

Savukārt Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā šogad situācija nav nedz uzlabojusies, nedz pasliktinājies. Šogad piešķirtais valsts finansējums ambulatorajiem pakalpojumiem ir tāds pats kā pērn, un tas nozīmē, ka rindas pie speciālistiem, uz diagnostikas izmeklējumiem, plānveida palīdzību dienas stacionārā un plānveida operācijām paliks iepriekšējā gada līmenī. Diemžēl rindas uz pieprasītākajiem valsts apmaksātajiem diagnostikas izmeklējumiem un pie speciālistiem veidojas pāris mēnešu garumā, un šogad situācija neuzlabosies. Lai to mainītu, valstij būtu ievērojami jāpalielina finansējums. Taču tas nenotiek.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: