Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) dialogs ar pašvaldībām pašlaik ir ļoti aktīvs, - tā šodien, Ventspils domē tiekoties ar VARAM parlamentāro sekretāru Romānu Naudiņu, atzina Ventspils mērs Aivars Lembergs, atzīstot, ka ministrijas komunikācijā ar pašvaldībām parādījušās jaunas vēsmas.

Uzklausot Ventspils mēra viedokli par aktuālākajiem reģionālās politikas jautājumiem, Naudiņš uzsvēra, ka VARAM nolēmusi apkopot pašvaldību vadītāju viedokļus un ieteikumus par reģionālās politikas problēmjautājumiem, un šis apkopojums tikšot nodots mantojumā nākamajam ministram vai arī pašreizējam ministram Eināram Cilinskim, ja pēc rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām viņš turpinās vadīt ministriju.

 

"No iepriekšējā ministra mēs šādu apkopojumu mantojumā neesam saņēmuši," piebilda Naudiņš. "Ne jau pašvaldībām jānāk pie ministrijas, bet gan otrādi," piebilda VARAM parlamentārais sekretārs.

 

Atbildot uz šo Naudiņa izteikumu, Lembergs atzina: "Tās ir jaunas vēsmas. Jums kā parlamentārajam sekretāram ir daudz jaunu skatījumu. Redzams, ka jūs esat gatavi diskusijai. Vienu brīdi mūs uzskatīja par sliktajiem, bet šobrīd dialogs ir ļoti aktīvs. Es domāju, ka tas dos efektu, - ja vien tā nebūs tikai procedūra un ja šie mūsu argumenti tiks ņemti vērā."

 

Sarunā ar VARAM parlamentāro sekretāru Lembergs galvenokārt minēja problēmjautājumus, kas saistīti ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu apguves no 2014.līdz 2020.gadam darbības programmu.

 

Lembergs uzsvēra, ka darbības programmai jābūt saskaņā ar Latvijas ilgtermiņa attīstības plānošanas dokumentiem: "Nevar būt tā, ka plānošanas dokumentos ir ierakstīts viens, bet finansējums tiek piešķirts citiem mērķiem." Pēc Lemberga domām, nesamērīgi liels atbalsts paredzēts Latgalei un Rīgai - viņaprāt, nav pareizi, ja atsevišķas pašvaldības finansējumu varēs saņemt gan kā reģionālie centri, gan kā īpaši atbalstāmie reģioni.

 

"Šāds dubults finansējums nav pareizs, tas ir mistrojums," uzskata Lembergs. "Attīstības plānošanā vajag atteikties no mīlestības un politikas," piebilda Ventspils mērs. Kā piemēru viņš minēja to, ka Kurzemē ir visnelabvēlīgākie iedzīvotāju migrācijas rādītāji, tomēr Kurzeme nav iekļauta īpaši atbalstāmo reģionu skaitā. "Ja migrācijas saldo izmanto kā radītāju, tad arī vajag piešķirt resursus," uzskata Lembergs.

 

Tāpat Lembergs pievērsa Naudiņa uzmanību tam, ka Rīgā Eiropas fondu naudu varēs izlietot arī, piemēram, kultūras un sporta jomu attīstībai, bet pārējā Latvijā atbalsts paredzēts degradētām teritorijām. Ventspils mērs uzsvēra, ka attīstība jāveicina tur, kur ir tai vislabvēlīgākie priekšnoteikumi, nevis tikai degradētās teritorijās.

 

Šodien Ventspilī darba vizītē ieradies VARAM parlamentārais sekretārs Naudiņš. Naudiņš vizītes laikā tikās ar Lembergu un viņa vietniekiem Gunti Blumbergu un Didzi Ošenieku. Pēc tikšanās domē VARAM parlamentārais sekretārs apmeklēja Ventspils Augsto tehnoloģiju parku, kā arī vairākus Ventspilī strādājošus uzņēmumus - "Noord Natie Ventspils Terminal", "Bio-Venta" un "EuroLCDs".

 

Foto: Juris Presņikovs

 

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: