Iekšlietu ministre Linda Mūrniece nākusi klajā ar priekšlikumu likvidēt pašvaldību policiju un to funkcijas līdz ar finansējumu nodot Valsts policijas rīcībā.

Gan Ventspils iedzīvotāji, gan pašvaldības policijas un pilsētas domes amatpersonas ir sašutušas par šādu ideju.

Pēc Mūrnieces domām, Valsts policijai (VP) nebūtu nekādu grūtību izpildīt tos uzdevumus, ko pašlaik īsteno pašvaldību policijas, savukārt tām piešķirtā finansējuma nodošana VP būtu būtisks atspaids. Tādējādi tikšot ietaupīti līdzekļi, kas it sevišķi nozīmīgi ir ekonomiskās krīzes laikā. Viņai piekrīt arī VP priekšnieks Valdis Voins, kurš norāda, ka šādas pašvaldību privātās struktūras pat vairāk atgādina tādas kā to vadītāju personīgās armijas.


Ventspils domes izpilddirektors Aldis Ābele uzskata, ka tas ir bezatbildīgs priekšlikums. Viņš uzsver, ka tikai pateicoties pašvaldības policijas darbam, Ventspilī sabiedriskā kārtība un tās kontrole ir tik augstā līmenī. Mūrnieces ideju, ka pašvaldības policijai piešķirto finansējumu varētu nodot valsts policijas rīcībā, Ābele vērtē kā dīvainu: «Valstij ir valsts funkcijas un pašvaldībai ir savas funkcijas. Tas ir dīvaini, ka tiek dalīta sveša nauda,» sacīja Ābele.

Ventspils pašvaldības policijas priekšnieka Jāņa Arāja izpratnē, Iekšlietu ministrijai būtu jāpriecājas, ka pašvaldības par savu finansējumu nodrošina kārtību savās administratīvajās teritorijās. Ventspilī šim mērķim no valsts netiek saņemts neviens santīms. Pašvaldība tam savu naudu tērē tikai tāpēc, ka VP struktūrvienības, tostarp Kārtības policija, nepievērš uzmanību tādām funkcijām kā sabiedriskā kārtība, saistošo noteikumu kontrole, iedzīvotāju izsaukumu laicīga apkalpošana un tamlīdzīgi. Arājs uzsver, ka Ventspils pašvaldības policijai vienmēr ir bijusi laba sadarbība ar VP Ventspils iecirkni. «Viņi ar mums rēķinās, jo mēs varam nodrošināt patruļas dienestu, ko darām ļoti profesionāli,» sacīja Arājs.

Viņš domā, ka, iespējams, Iekšlietu ministrija ir aptvērusi, ka viņu veiktās reformas VP nav nesušas nekādus augļus. Tādēļ tiek izdomāti šādi priekšlikumi, tā vietā nestrādājot pie koncepcijas, kā ar esošajiem spēkiem – valsts un pašvaldības policiju, zemessardzi un apsardzes firmām – varētu kopīgi labāk un efektīvāk nodrošināt valstī drošību. 

Pret pašvaldības policijas likvidēšanu iestājas arī aptaujātie iedzīvotāji. Ventspilniece Marija stāsta, ka pateicoties pašvaldības policijas darbam viņa vakaros uz ielas jūtas droša. Piemēram, vēlu vakaros ejot uz mājām no kādām svinībām, garām regulāri pabrauc patruļmašīnas, kas uzreiz dod drošības sajūtu. Tikmēr Zigis netic, ka valsts policijai novirzītā nauda tiks izmantota pareiziem mērķiem un ka tiks panākts finanšu ietaupījums, jo pārņemto funkciju nodrošināšanai VP tāpat būs jāpieņem jauni darbinieki, jo diez vai esošajiem darbiniekiem šobrīd trūkst darba. Tāpat viņš šaubās, ka VP ielās veiktu patrulēšanu, kā to šobrīd dara municipālā policija.

Bet citi ventspilnieki pašvaldības policijai uzticas vairāk, jo tā uz notikuma vietu ierodas daudz operatīvāk – jau pēc pāris minūtēm, kamēr valsts policija atbrauc tikai pēc pusstundas vai stundas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: