Novembrī Ventspils muzejs uzzinās, vai piešķirts finansējums Livonijas ordeņa pils 2. stāva rekonstrukcijai un ekspozīcijas izveidei.

Kultūras ministrijā iesniegtais projekta Livonijas ordeņa pils kompleksa Ventspilī rekonstrukcija, restaurācija un ekspozīcijas izveide pieteikums pretendē uz Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu. Šajā projektā ietilpst pils 2. stāva restaurācija un ekspozīcijas izvietošana, krājuma telpu izveide lielgabarīta priekšmetiem 4. stāvā, kā arī pils, bijušā cietuma un administrācijas ēkas fasāžu atjaunošana un mūra sētas rekonstrukcija. 

Parastam pils apmeklētājam var šķist, ka pilī viss atjaunots, bet tā nebūt nav. Izrādās, 2. stāvā apmeklētājiem pieejama tikai komtura istaba. Lielākā daļa telpu iekonservētas tādā stāvoklī, kā tās savulaik, pagājušā gadsimta 90. gados, pārņemtas, tikai veiksmīgi noslēptas ar mūrējumu vai slēgtām durvīm. Kā tur izskatās, var apjaust, apskatot telpu, kurā izvietots kara laika mantojums, defektu pārvēršot par efektu.

Muzeja direktore Margarita Marcinkeviča uzsver, ka tieši šobrīd slēgtās telpas vēsturiskā ziņā ir vērtīgākās – tur atradušās Livonijas ordeņa brāļu guļamistabas un ēdamistaba, kas ir pils sadzīves būtiska sastāvdaļa.

Konkurence ir liela – uz finansējumu programmā Sociāli ekonomiskas nozīmes kultūras objektu atjaunošana pretendē vairāk nekā 30 projektu pieteikumu, bet atbalstu varētu saņemt pieci seši. Tādēļ muzejs centies izdarīt visu atbilstoši prasībām – gan projekta, gan muzeja stratēģijas izstrādē –, lai saņemtu maksimālo objektīvi iespējamo vērtējumu. Projekta plusi ir izstrādātie darbu tehniskie projekti, izsludinātais būvniecības konkurss un ekspozīcijas sagatavošana, piemēram, vairāku priekšmetu restaurēšana.

«Tā kā gadsimta sākumā muzejs saņēmis Spīdolas balvu par ekspozīcijas koncepciju un digitālo ekspozīciju, mums ir pienākums celt latiņu augstāk,» atzīst Marcinkeviča. Pozitīva lēmuma gadījumā no ERAF varētu saņemt 1,4 mlj. latu, kas ir 85% no kopējā finansējuma, pārējo līdzfinansētu valsts un pašvaldība.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: