Iestājoties aukstajam laikam, Ventspils pilsētā un novadā jau notikuši vairāki ugunsgrēki, kuru cēlonis ir vietējās apkures ierīču nepareiza ekspluatācija un izbūve.

Arī vakar vakarā reģistrēta viena šāda ugunsnelaime - Vārves pagastā dega dzīvojama māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka māju jau pilnībā pārņēmušas liesmas. Tā izdega 140 kvadrātmetru platībā, bet iespējamais ugunsgrēka iemesls bija nepareiza apkures sistēmas izbūve.

 

Līdzīgi iemesli bijuši arī citiem ugunsgrēkiem pagājušajā nedēļā un šīs nedēļas sākumā. Visbiežāk skursteņos dega sodrēji, kas laicīgi tika pamanīts, tāpēc nekādi lieli zaudējumi ugunsgrēku rezultātā netika nodarīti. Tomēr VUGD atgādina, ka arī tādi gadījumi var novest līdz lielai nelaimei.

 

Tāpēc VUGD aicina tos, kuri kurina telpas paši, ievērot kaut dažus no ugunsdrošības noteikumiem. Obligāti veiciet apkures ierīču tīrīšanu uzsākot apkures sezonu. Nedariet šo darbu paši, uzticiet to profesionāliem. Skursteņslauķu pakalpojumi nebūt nav tik nežēlīgi dārgi. Sekojiet, lai krāsnis, plītis un dūmvadi būtu bez plaisām. Pa šīm plaisām izplatīsies sakarsētas dūmgāzes, no kurām var izcelties ugunsgrēks.

 

Arī apkures ierīču durtiņām jābūt cieši aizveramām. Durvju priekšā nelieciet malkas krājumus, jo no durvīm izkritusi dzirkstele tos aizdedzinās. Ap dūmvadiem, vietās, kur tie šķērso celtniecības konstrukcijas, jābūt vismaz 52cm nedegošiem celtniecības materiālu izolācijai. Tās ir bīstamākās vietas ēkā. Ugunsgrēks var izcelties ne tikai bojājumu rezultātā, bet arī siltumstarojuma dēļ. Nepārkuriniet krāsnis! Labāk kurināt tās biežāk, nekā līdz tādai temperatūrai, ka paveras spraugas un var apdedzināties, pieliekot roku.

 

It kā ļoti vienkāršas un elementārs lietas, kuras katram ir skaidras, tomēr ugunsdzēsējiem katru ziemu nākas sastapt cilvēkus, kuri pēc ugunsgrēka saka: „Nedomāju, ka šādu sīkumu dēļ var notikt tik milzīga nelaime”.

 

Vienlaicīgi VUGD grib atgādināt, ka par ugunsdrošības noteikumu pārkāpumiem (arī par dūmvadu netīrīšanu) tiek paredzēts administratīvais sods. Fiziskajām personām no 30 līdz 280 euro, juridiskajām personām — no 280 līdz 1400 euro.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: