Panisonātā Selga ikviens klients var piedalīties rokdarbu nodarbībās, bet sestdienās un svētdienās kapelā apmeklēt dievkalpojumus. Savukārt kustību spēju klientiem palīdz atgūt ergoterapeite Anna Mitenberga-Ševeļova.

Klientiem palīdz atgūt kustību spēju

Jau pusotru gadu pansionātā Selga strādā ergoterapeite Anna Mitenberga-Ševeļova. Viņas klienti ir cilvēki pēc neiroloģiskām saslimšanām, balsta un kustību aparāta slimībām, ļaudis, kam veselības traucējumi radušies vecuma dēļ.

 

Mitenberga-Ševeļova specializējusies tieši roku funkciju atjaunošanā. «Kustību spēju rokām, ja tā nav stipri traucēta, izmantojot dažādus vingrinājumus, var atjaunot. Ja tomēr tas neizdodas, pielāgojam pašaprūpes aktivitātes vienai rokai. Turklāt daudz ko var paveikt, izmantojot papildierīces,» stāsta ergoterapeite.

 

Mitenbergu-Ševeļovu pansionātā var sastapt trīs reizes nedēļā. Šobrīd viņas pacienti ir četri tā klienti. Liels prieks ir par katru panākumu, taču īpaši tādos gadījumos, kad pēc kopīgiem pūliņiem izdodas atgūt klienta spēju rūpēties pašam par sevi – paēst, uzvilkt zeķes, čības, aizpogāt kreklu, pārvietoties telpā bez vai ar palīglīdzekļiem. Dažkārt cilvēkus ievieto pansionātā nopietnu veselības problēmu dēļ – bērni strādā un viņiem nav iespēju pieņemt kopēju, kas rūpētos par veco cilvēku. Taču veiksmes gadījumā cilvēki, ar kuriem strādāts aptuveni gadu, atgriežas mājās, jo viņi ir atguvuši ikdienā nepieciešamās pašaprūpes iemaņas (nupat tādi ir divi).

 

«Tas ir ne tikai mans, bet arī visa personāla sasniegums,» saka Mitenberga-Ševeļova. «Kopīgais darbs, atgūstot kustību spēju, prasa no klienta lielu gribasspēku, dažbrīd arī asaras. Cilvēkiem ļoti jāvēlas atveseļoties. Tikpat svarīgs ir arī ģimenes atbalsts. Ja nav laika atbraukt ciemos, vajag kaut vai piezvanīt un pajautāt: kā tev klājas? Cilvēki pansionātā ilgojas pēc mājām un savu tuvinieku mīlestības. Jūtot atbalstu, rezultāti ir manāmāki un ātrāki.»

 

Rokdarbi priekam un sirdsmieram

Nodarbību vadītāja Inta Kalniņa pansionātā strādā jau divas vasaras.

 

Rokdarbu nodarbībās, kas notiek divas reizes nedēļā, tiek izmantota gan plastika, gan audumu atgriezumi, gatavojot elegantas ziedu piespraudes; savulaik tikuši darināti izšuvumi, bet šobrīd tiek apgūta filcēšana. Pansionāta klienti ir atsaucīgi un nodarbībās strādā ar prieku, katrs pēc savām spējām realizējot iecerēto.

 

Jānis izgatavojis skaistu gleznu, ko pansionāts dāvinājis dzimšanas dienā domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam. Tālivaldis nodarbībā darina filcētu gleznu, uz citiem galdiem top lācīši, vāveres, mārītes un citi dzīvnieciņi.

 

Lai taptu filcēta glezna, nepieciešamas kādas divas nedēļas, saka Tālivaldis un patiesā lepnumā par veikumu rāda arī otru glezniņu, kas rūpīgi iesaiņota papīrā. «Tas viss darināts no sirds, man ļoti patīk te notiekošais. Kad darbs beidzies, šķiet, ka kaut kā pietrūkst, gribas sākt atkal ko jaunu. Mēs vienmēr ar nepacietību gaidām skolotāju. Viņa prot mums visu iemācīt.»

 

Rūpīgu roku darinātie darbiņi grezno gaiteņus, noder dāvanām, bet visvairāk iepriecina pašus autorus.

 

Tālivalža teikto papildina Jānis: «Darbojoties atrodu iekšējo mieru. Jokojam savā starpā, – tas viss padara dzīvi interesantu.»

 

Svarīgi saņemt mierinājumu

Kapelāne Daina Ramane pansionātā Selga koordinē garīgās aprūpes darbu.

 

Piektdienās vai svētdienās notiek dievkalpojumi, kuros piedalās visu tradicionālo konfesiju mācītāji, kā arī Ventspils nedzirdīgo vasarsvētku draudzes pārstāvji. Ņemot vērā cilvēku fiziskās iespējas un gadus, dievkalpojumi nav tik gari kā baznīcā, taču ir regulāri un pansionāta klientu gaidīti.

 

Nereti nonākšanu pansionātā cilvēks izjūt kā krīzes situāciju – mainās dzīve, jāpamet mājas, tuvinieki. Cilvēkus gados dažkārt pārņem nolemtības izjūta. «Tāpēc ir svarīgi, lai šajos brīžos viņi ieraudzītu dievišķo gaismu, saņemtu mierinājumu, apliecinājumu, ka tās nav beigas, bet tikai pārmaiņas. Svarīgi uzzināt, kas cilvēku nomāc, kas viņam uz sirds. Smaga ir līdzcilvēku aiziešana tai saulē – arī šajos gadījumos svarīgas sarunas ar kapelānu vai baznīcu pārstāvjiem,» par garīgo darbu un tā nepieciešamību stāsta Ramane.

 

Tiesības saņemt īslaicīgu vai ilgstošu sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu ir:

 

  • personām, kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem sasniegušas pensijas vecumu, un personām ar invaliditāti, ja tām nepieciešama uzraudzība un sociālā aprūpe;
  • personām, kuras sociālo apstākļu dēļ nonākušas krīzes situācijā un kurām nepieciešama īslaicīga sociālā aprūpe.

Īslaicīga sociālā aprūpe tiek sniegta uz laiku līdz vienam mēnesim. Nepieciešamības gadījumā ar Sociālā dienesta rīkojumu var noteikt īslaicīgu sociālo aprūpi ilgāk par vienu mēnesi.

 

Nepieciešamie dokumenti

Lai saņemtu ilgstošu vai īslaicīgu sociālo aprūpi pansionātā Selga, Sociālajā dienestā jāiesniedz šādi dokumenti:

  • rakstisks iesniegums, kurā jānorāda problēma un tās vēlamais risinājums;
  • invaliditāti apliecinoša dokumenta vai pensijas apliecības kopija;
  • ģimenes ārsta izziņa par personas veselības stāvokli un par Latvijas nor­matīvajos aktos noteikto medicīnisko kontrindikāciju neesamību;
  • psihiatra atzinums par speciālo (psihiatrisko) kontrindikāciju neesamību Latvijas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;
  • jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

Krīzes situācijas gadījumā

Arī krīzes situācijā nonākušas personas, kurām nav noteikta invaliditāte un kuras nav sasniegušas pensijas vecumu, var saņemtu īslaicīgu sociālo aprūpi pansionātā Selga.

Sociālajā dienestā jāiesniedz:

  • iesniegums;
  • izziņa par personas ienākumiem (strādājošām personām) vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izsniegta izziņa, kas apliecina, ka personai nav ienākumu no algota darba (nestrādājošām personām);
  • jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

Informācija par šo pakalpojumu ir pieejama šeit:

http://www.ventspils.lv/lat/pakalpojumi/kategorijas/socialie_pakalpojumi/3406-ilgstosa-vai-islaiciga-sociala-aprupe-un-sociala-rehabilitacija-institucija-pilngadigam-personam-(pansionats)

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: