Ventspilniece Marina Kazarceva dalās savās pārdomās priekšvēlēšanu gaisotnē.

Ventspils un mūsu pilsētas mērs Aivars Lembergs bieži tiek izmantoti kā publisku ķengu un noniecināšanas objekti politiķu savstarpējās vārdu kaujās. Tomēr, kad jāspodrina savas spalvas potenciālo vēlētāju acīs, nekā labāka par Ventspili, izrādās, nav!

Zināms jau, ka latvietim nekad nav labi. Ārā auksts un snieg – slikti! Silta un slapja ziema – nekur neder! Karsta, saulaina vasara – pārāk smacīgi! Vēsa un mitra – galīgi garām! Ar Ventspili un Lembergu ir līdzīgi. Pirms 20 gadiem Ventspils vecpilsētu klāja kālija sāls putekļi, tā bija padomju tipiskajā stilā industrializēta ostas pilsēta bez pienācīgiem vides aizsardzības risinājumiem, pilsēta, no kuras cilvēki vairījās kā no uguns un, ja vien bija tāda iespēja, centās neizvēlēties to par savu dzīvesvietu.

Protams, tas bija slikti. Šodien? Ventspils ir ne tikai augsti attīstīta ostas pilsēta ar stingri definētiem un pasaules praksei atbilstošiem vides aizsardzības standartiem, bet arī ievērojams valsts tūrisma apskates objekts, ko apciemo un apbrīno gan Latvijas iedzīvotāji, gan tūristi no visas pasaules. Vai ko tādu bija iespējams iedomāties pirms 20, pat pirms 10 gadiem?

1990. gadā šādu Ventspils nākotnes vīziju vairākums Ventspils un visas Latvijas iedzīvotāju, domājams, nesauktu citādi kā par nerealizējamu utopiju. Pat ap 2000. gadu, kad sākās Ventspils mērķtiecīgā pagriešanās tūrisma veicināšanas virzienā, netrūka skeptiķu, kas šīs ieceres īstenošanos apšaubīja.

Tas pats attiecas uz Ventspils kā modernas rūpnieciskās zonas veidošanu, ko pilsēta plānveidā uzsāka paralēli tūrisma attīstīšanai. Šodien? Modernā pilsētplānošana nesusi atdevi, utopija kļuvusi par realitāti, bet daudziem joprojām nav labi. Politiskie oponenti pat radīja partiju apvienību, lai, tās līderu vārdiem runājot, cīnītos pret Lembergu. Tā runāja un cīnījās, kamēr apķērās, ka sabiedrības lielāko daļu šī cīņa nemaz neiedvesmo, jo, pēc socioloģisko pētījumu rezultātiem, Lembergs tiek atzīts par labāko premjera amata kandidātu.

Kāpēc? Droši vien tāpēc, ka laikā, kad Latviju svaida krīzes viļņi, Ventspilī viena pēc otras tiek atvērtas modernas un, kā tagad modē sacīt, inovatīvas pasaules līmeņa ražotnes, bet bezdarba līmenis ir otrs zemākais visā Latvijā – pēc iedzīvotāju skaita ziņā četrdesmit reižu lielākās ūdensgalvas Rīgas.

Fakti un darbi runā paši par sevi, tāpēc taktiku priekšvēlēšanu gaisotnē, acīmredzot cenšoties izpatikt vēlētāju vispārējam noskaņojumam, mainījuši arī Lemberga politiskie sāncenši. Tagad pretLemberga apvienības Vienotība pārstāve Solvita Āboltiņa LTV debašu raidījumā Latvija izvēlas uzkrītoši slavē Ventspils ekonomiskās attīstības sasniegumus, pieminot gan moduļmāju ražotni Bau-How Baltic, gan mašīnbūves uzņēmumu Bucher Schoerling Baltic, gan augstas pievienotās vērtības kokapstrādes rūpnīcu DendroLight.

Neskatoties uz raidījuma vadītāja centieniem norādīt, ka viņai atvēlētais runas laiks jau beidzies, S. Āboltiņa vēl pagūst izsaukties: «Ventspils ir vislabākā!» Ventspils patiešām ir vislabākā. Un ne tikai priekšvēlēšanu gaisotnē, bet vienmēr.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: