Pagājušajā nedēļā Ventspils pašvaldības SIA „Ventspils siltums” speciālisti uz informācijas dienu sanākušajiem stāstīja kāpēc vasaras mēnešos jāmaksā ne tikai par patērēto karsto ūdeni, bet arī par cirkulāciju.

Noskaties arī video!

 

Kāpēc jāmaksā par karstā ūdens cirkulācijas vasaras mēnešos?

Ziemā iedzīvotāji maksā par apkuri un karsto ūdeni. Tas nenozīmē, ka ziemā nav karstā ūdens cirkulācijas. Vienkārši tā ir iekļauta maksā par apkuri. Vasarā iedzīvotāji maksā par karstā ūdens uzsildīšanu, kas iztek pa krāniem, kā arī par cirkulāciju. Karstais ūdens tiek sagatavots dzīvojamo māju siltumpunktos. Lai karstais ūdens nonāktu visos dzīvokļos, ēkās izbūvēti cirkulācijas cauruļvadi un karstā ūdens cirkulācijas sūkņi. Daļa ēkai pievadītā siltuma zūd šajos cauruļvados.

 

Kas ietekmē maksu par cirkulāciju?

Maksājuma lielums par cirkulāciju ir atkarīgs no siltumenerģijas tarifa, dzīvokļos uzskaitītā karstā ūdens patēriņa un ēkas ievadā uzstādītā skaitītāja fiksētā mājas kopējā siltumenerģijas patēriņa.  

 

Kā aprēķina un sadala maksu par cirkulāciju?

Tā kā pakalpojums tiek sniegts nevis katram atsevišķam dzīvoklim, tad mājas iedzīvotāji kopā norēķinās ar siltumapgādes uzņēmumu par visu ēkai piegādāto siltumenerģiju, kuras daudzumu mēra siltumpunktā uzstādīts skaitītājs.

Ja ēkas apsaimniekotājs slēdzot siltumenerģijas piegādes līgumu ir vienojies ar piegādātāju, ka dzīvokļa īpašnieki (īrnieki) norēķināsies tieši ar siltumapgādes uzņēmumu, tad (vasarā) kopējo maksājumu starp atsevišķiem dzīvokļiem sadala šādi:

1)      vispirms saskaita ēkas dzīvokļos patērētā karstā ūdens daudzumu:

a)      dzīvokļos bez ūdens skaitītājiem pēc normatīviem 3,2 m3/mēnesī 1 deklarētai personai;

b)      dzīvokļos, kur uzstādīti ūdens skaitītāji, pēc faktiskā patēriņa.

2)      tālāk aprēķina izlietoto siltumenerģijas daudzumu karstā ūdens sagatavošanai, reizinot patērētos karstā ūdens m3 ar 0,07 MWh (tas ir nepieciešamais siltumenerģijas daudzums 1 m3 ūdens uzsildīšanai);

3)      starpība starp ēkā uzskaitīto un karstā ūdens sagatavošanai izlietoto siltumenerģiju ir cirkulācijas nodrošināšanas izmaksas un tās sadala proporcionāli dzīvokļu skaitam ēkā.

Tātad summa, kas jāmaksā par visai mājai kopā uzskaitīto patērēto siltumu ir vienāda ar visu iedzīvotāju maksājumu kopsummu.

 

 

Vai iespējams maksu par cirkulāciju starp dzīvokļiem dalīt savādāk?

Te jārunā par atbildības robežām. Siltums atbild par siltumenerģijas ražošanu un kvalitatīvu piegādi līdz ēkas ievadam. Savukārt mājas apsaimniekotājs atbild par to, kas notiek ēkas iekšienē, t.sk. var piedāvāt noteikt savādāku cirkulācijas aprēķina metodiku nekā šobrīd. Šobrīd Ventspilī cirkulāciju saskaņā ar LR Ministru kabineta noteikto metodiku izstrādātās datorprogrammas aprēķina proporcionāli dzīvokļu skaitam mājā. Bet ir iespējami arī to dalīt pēc iedzīvotāju skaita dzīvoklī, pēc dzīvokļa kvadratūras, pēc dvieļu žāvētāja darbības principa u.c. Ja mājas iedzīvotāji spēj vienoties par jaunas, viņuprāt taisnīgākas, uz likumdošanas bāzes pamatotas metodikas izstrādi un apmaksāt jaunas datorprogrammu ieviešanu, Ventspils siltums gatavs to akceptēt. Pastāv arī otra iespēja - norēķināties ar uzņēmumu par mājas kopējo siltumenerģijas patēriņu pēc ēkas ievadā uzstādītā skaitītāja, bet iekšējo sadali un naudas iekasēšanu veikt pašiem. Tādi piemēri pilsētā ir, piem. kooperatīvs „Bāka NK”.  

 

Kāpēc dažādās mājās maksa par dvieļu žāvētājiem ir tik atšķirīga?

Dažādās mājās darbojas atšķirīgas shēmas, kā siltais ūdens nokļūst dzīvokļos. Maksa par cirkulāciju ir atkarīga no shēmas, un faktiski tā ir maksa par komfortu.

Ja karstais ūdens cirkulē 24 stundas diennaktī cauri visiem dzīvokļiem, iziet caur dvieļu žāvētājiem un apsilda vannas istabas, tad tāda cirkulācija ir visērtākā, bet arī visdārgākā. Ar tādu cirkulāciju iedzīvotāji saņem karsto ūdeni uzreiz, atgriežot krānu jebkurā diennakts laikā.

Citās mājās karstais ūdens cirkulē tikai pa mājas perimetru vai caur mājas siltumpunktu. Šajā gadījumā, lai saņemtu karsto ūdeni, iedzīvotājiem vispirms jānotecina lielāks vai mazāks ūdens daudzums. Komforts ir zemāks, bet arī maksājumi būs mazāki.

 

 

Vai var samazināt cirkulācijas izmaksas?

Nedaudz samazināt cirkulācijas izdevumus var. Piemēram, atslēgt cirkulācijas sūkni. Taču tādā gadījumā, kad tiks atgriezts siltā ūdens krāns, vajadzēs gaidīt, kamēr aukstais ūdens notecēs. Ietaupīsiet uz cirkulācijas rēķina, taču pieaugs ūdens patēriņš plus neērtības, kas saistītas ar karstā ūdens gaidīšanu. Kas izdevīgāk – tas jāskaita pašiem iedzīvotājiem. Vēl ir vidusceļš – samazināt siltā ūdens cirkulācijas ātrumu attiecīgi noregulējot cirkulācijas sūkņa ražīgumu. Tad vannas istabā būs vēsāk, bet arī par cirkulāciju būs jāmaksā mazāk. Tāpat var samazināt karstā ūdens temperatūru. Atsevišķās mājās pēc iedzīvotāju lūguma cirkulāciju atslēdz pavisam vai samazina tās ātrumu naktī. Ikviens no šiem risinājumiem ir pašu iedzīvotāju un apsaimniekotāju kompetencē. Uzņēmums neizvēlas apkures vai karstā ūdens cirkulācijas režīmu katrai mājai atsevišķi. Tas tikai ražo un piegādā patērētājiem siltumu.

Atbildes sniedza: Vita Maula  pašvaldības SIA „Ventspils siltums” valdes priekšsēdētāja

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: