Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā jau mēnesi strādā jaunais otolaringologs jeb ausu, kakla un deguna slimību ārsts Ivo Tērauds. Viņš iecerējis attīstīt Ventspilī otolaringoloģijas jomu, lai varētu apkalpot apkārtējo reģionu un pacientiem vienkāršu operāciju veikšanai nebūtu jābrauc uz Rīgu.

Kur strādājāt iepriekš?

– Strādāju Rīgā, biju Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ausu, kakla un deguna slimību nodaļas vadītājs. Paretam vēl strādāšu Bērnu slimnīcā, veikšu sarežģītākās operācijas, kas citiem nav pa spēkam. Piemēram, šobrīd esmu vienīgais ārsts Latvijā, kas operē dzirdes implantus nedzirdīgiem bērniem. Ir arī dažas citas lietas.

 

Kāpēc izvēlējāties otolaringologa specialitāti? Ir jāpārzina tik daudz – gan deguna, gan ausu un kakla slimības.

– Pirmkārt, mana mamma ir ausu, kakla un deguna ārste. Es jau kopš bērnības esmu redzējis viņu darbā gan Valmieras poliklīnikā, gan Valmieras slimnīcā, kur ar ratiņiem braukāju pa nodaļu un kaitināju māsiņas. Otrkārt, man patīk ķirurģija. Bet ne lielā ķirurģija, patīk mazi darbi, kur vajag darboties ar optiku, ar mikroskopu. Tādēļ izvēlējos šo jomu.

 

Kā nokļuvāt Ventspilī?

– Ventspils man patīk jau kopš seniem laikiem. Šo pilsētu labi pazīstu, jo mana sieva ir ventspilniece. Jāsaka, ka Ventspili iemīlēju uzreiz. Kad vēl padomju laikā pirmo reizi atbraucu uz šejieni, šķita, ka te ir tikai trīs asfaltētas ielas, viss ir smiltīs, mājas pelēkas. Pat salīdzināt nevar ar to, kā ir tagad. Var redzēt, ka te ir kārtīgi saimnieki. Varēja jau arī visu to naudu ielikt nevis ielās, bet gan uzcelt piecas kristāla pilis, un visa pārējā pilsēta tad stāvētu putekļos.

 

Vai nebija žēl pamest Rīgu, kur ir it kā plašākas iespējas?

– Protams, lielākā daļa cilvēku teiks, ka ir jābūt pilnīgi trakam, lai no Rīgas slimnīcas nodaļas vadītāja amata pārnāktu uz Ventspili. Taču, ja ieej rutīnā un jūti, ka konkrētajā vietā esi sasniedzis griestus, tad kaut kas ir jāmaina. Ņemot vērā to, ka man ļoti patīk Ventspils un šajā rutīnas periodā nāca piedāvājums nākt uz šejieni strādāt, sapratu, ka dzīvē kaut kas ir jāmaina. Būtībā es lēmumu pieņēmu pāris stundās.

 

Vai ir parādījušies jauni izaicinājumi?

– Kurzemes reģions no otolaringoloģijas viedokļa ir absolūti neapgūts. Varētu pat teikt tā: no valsts pamests. Izņemot Ventspili, operējošo ausu, kakla un deguna ārstu nav nevienā citā Kurzemes slimnīcā, pat lielajā Liepājas slimnīcā ne. Pirmie operējošie speciālisti parādījās Jelgavā, tad Rīgā. Tas nav normāli, ka vietējiem cilvēkiem vienkāršas ikdienas lietas jādodas operēt uz Rīgu, kur rindā uz operāciju jāgaida pusgads vai pat gads. Tikmēr uz to pašu operāciju Ventspilī jāgaida vien pāris nedēļu. Nav normāli, ka viss valsts finansējums tiek atdots diviem Rīgas monstriem – slimnīcām, kas būtībā to naudu daļēji apēd infrastruktūrā.

 

Tātad šeit Kurzemē ir liels darbalauks.

– Šī joma Kurzemes reģionā ir jāattīsta. Mēs paši varam nodrošināt palīdzību vietējiem cilvēkiem. Ventspilij būtu jāpaņem arī Kuldīga un citas tuvējās pilsētas. Lēnām tas ir jāmaina. Ventspilij vajadzētu piesaistīt vēl vienu operējošo otolaringologu. No pacientu plūsmas viedokļa redzu, ka diviem te būtu, ko darīt. Esam par to runājuši ar slimnīcas vadību, kas arī to saprot.

 

Vai ar jūsu atnākšanu Ventspilī būs pieejama daudzveidīgāka palīdzība?

– Turpmāk veicamo operāciju klāsts būs plašāks. Tiks veiktas visas pamatlietas – deguna ķirurģija, ausu ķirurģija, vidusauss mikroķirurģija, veidojot jaunas bungplēvītes, elementārā kakla ķirurģija. Arī atļukušu ausu plastiku varam veikt. Tas viss ir izdarāms uz vietas, un cilvēkam uz elementāru operāciju nav jāgaida gadu garā rindā Rīgā. Piemēram, uz deguna starpsienas operāciju, kas ir mūsu specialitātes ikdienas maize. Cilvēkam ir šķība starpsiena, tādēļ grūti paelpot, un to visu var labot uz vietas. Tāpat ikdienas problēma ir palielināta aizdegunes mandele, kas traucē elpošanai un dzirdei. Bērnam uz šo operāciju Rīgā jāgaida pusgads, Ventspilī – divas nedēļas.

 

Kāds ir iespaids par pašu nodaļu?

– Te viss ir ideāli – gan cilvēcīgs kolektīvs, gan lieliska aprūpe. Piemēram, lielajās Rīgas slimnīcās pacientu apgrozījums ir milzīgs, brīžiem pat nesaproti, kas notiek. Šeit pieeja ir daudz individuālāka. Domāju, ka pacientiem šeit ir ideāli un mūsdienīgi apstākļi. Te ir daudz mierīgāk, viņi uzturas atsevišķās divvietīgās palātās. Nedaudz jāpilnveido aprīkojums operāciju veikšanai. Tostarp pašvaldībai tiks lūgts finansējums operāciju mikroskopa iegādei. Tā ir liela investīcija, taču kalpos vismaz 20 gadu.

 

Pie nodaļas ir arī ambulatorā daļa.

– Ambulatorais nodrošinājums gan te ir perfekts. Ir labs aprīkojums ikdienas darbam un pacientu apskatei, tai skaitā lielisks apskates mikroskops ar labām, dzidrām lēcām. Šeit slimnīcā ir radīts ideāls risinājums, jo tepat notiek gan operatīvais darbs stacionārā, gan arī ambulatorais darbs. Pacientiem nav jābraukā no vienas klīnikas uz otru. Viss ir uz vietas. Arī visās Vācijas klīnikās tā ir. Un Vācijā ir visaugstākā līmeņa veselības aprūpes sistēma.

 

Vizīti uz konsultāciju var pieteikt slimnīcas reģistratūrā pa tālruni 63624665.

Pieņemšanas laiki:

Pirmd.

Otrd.

Trešd.

Ceturtd.

Piektd.

 

14–16

9–13

13–15

(maksas)

14–16

9–13

13–15

(maksas)

8.30–10

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: