Uz Ventas-1 tiks testēta inovatīva zviedru satelīttehnoloģija. Savukārt kosmosa nozare Ventspilī pamazām iegūst reālas aprises – zviedru un vācu uzņēmumi uzsāks šeit darbu kā SIA LatSpace.

Latvijas pirmais satelīts šogad vēl kosmosā neriņķos. Indijas nesējraķetes, kam tas jāievada orbītā, starts atlikts līdz nākamajam gadam. Kā skaidro nodibinājuma Ventspils Augsto tehnoloģiju parks valdes locekle Dana Reizniece, alternatīvas nav un atliek vien gaidīt. Tomēr neatkarīgi no starta datuma līdz decembrim Ventspilī tiks izstrādāts un testēts satelīta gala konfigurācijas inženiermodelis. Beidzot satelītu redzēsim ne tikai bildēs, bet arī šeit uz vietas.

Gaidot startu, radusies iespēja uz Ventas-1 testēt jaunu tehnoloģiju, tādēļ mazais satelīts kļuvis divas reizes lielāks. Uz tā atradīsies AIS (automātiskās identifikācijas sistēma) raidītājs, kamera attēlu ieguvei, GPS uztvērējs, satelītlāzertālmēra retroreflektors, kā arī jaunums – nano RTU (universāla tipa elektroniska plate, kam var pieslēgt dažādas apakšsistēmas). Nupat panākta vienošanās ar zviedru uzņēmumu AAC Microtec par tās testēšanu uz Ventas-1. Elektroniskajā platē iecerēts iestrādāt plug-and-play tehnoloģiju, kas dos iespēju saslēgt dažādas atsevišķas sistēmas citu ar citu bez papildu instalācijas.

Savukārt, ja Ventspils Starptautiskā Radioastronomijas centra RT-16 antena līdz Ventas-1 lidojumam tiks pārveidota par zemes bāzes staciju satelītu signālu uztveršanai, zviedri ir piekrituši eksperimentālos datus no satelīta lejuplādēt tieši Irbenē. Tas vēlāk pavērs iespēju iekļaut antenu starptautiskajā apritē.

Iepazinuši satelītu tirgu un tehnoloģijas, ventspilnieki secinājuši, ka var iesaistīties tajā ar programmēšanu. Perspektīvs virziens, kurā šobrīd strādā Ventspils Augstskolas speciālisti, ir programmvadāmā radio (software defined radio) programmēšana pielietošanai kosmosā. Jau šobrīd ir uzprogrammēta datu glabāšanas datubāze, kas dos iespēju Ventas-1 datus uzkrāt un lejuplādēt tieši tad, ka satelīts atradīsies virs Ventspils, tā taupot enerģijas resursus.

Notiek darbs arī pie AIS datu vizualizācijas programmas, bet līdztekus tiek domāts arī par satelīta Venta-2 būvi. Uz otrā satelīta būs izvietotas iepriekš minētās jaunās tehnoloģijas, un pie tā strādās jaundibinātais uzņēmums LatSpace – Zviedrijas AAC Microtec un Vācijas Orbcom pārstāvis Latvijā.

Patīkami, ka starp Ventspili, tajā skaitā Ventspils Augsto tehnoloģiju parku, un vārdu salikumu kosmoss Latvijā tiek vilktas paralēles. Dažkārt gan ar ironiju. Tomēr nupat noslēdzies projekts, kura laikā jaunieši un uzņēmēji tika pārliecināti, ka iespējas šajā nozarē var atrast arī šeit. Tā ietvaros tika apzināti līdzšinējie sasniegumi kosmosa jomā un saliedēti turpmākajai sadarbībai Latvijas uzņēmēji un zinātnieki.

Savukārt skolēnos tika veidota pārliecība, ka dabaszinātnes un matemātika paver plašas iespējas iekļauties kosmosa industrijā. Vislielākais pārsteigums un gandarījums ir bijis par vidusskolēnu darbiem, kas atklājuši mūsu skolas jauniešu talantus un interesi par kosmosu. Labākie no viņiem kā balvu saņēma iespēju doties uz kosmosa nometni Amerikā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: