Nupat Ventspilī daudzdzīvokļu māju rajonā, kurā, protams, mīt daudz bērnu, sācis dzīvot par pedofiliju tiesāts vīrietis. Viņš ieradies no cita reģiona, tādēļ policijai par viņu nav nekādu ziņu. Tikmēr Bāriņtiesai jāraugās, lai tiesātais nesāk apdraudēt bērnus, taču šo uzdevumu apgrūtina aizliegums publiskot šādu informāciju.

Bāriņtiesa nedrīkst nevienam paziņot, ka apkārtnē parādījies šāds cilvēks,

un arī amatpersonas neko daudz vairāk par viņa paveikto noziegumu nezina. Šāda informācija būs liegta arī sievietei, kas pieņemtu lēmumu dzīvot ar sodīto vīrieti.

«Te nav runa par to, ka vēlamies visiem paziņot, ka tur un tur dzīvo persona, kas tiesāta par noziedzīgiem nodarījumiem pret dzimumneaizskaramību un tikumību. No otras puses, mums jānodrošina, lai ģimenē, kurā ir bērni un sācis dzīvot bijušais notiesātais, nepilngadīgie nav apdraudēti, turklāt kopdzīvi ar nepilngadīgu bērnu māti vīrietis var uzsākt arī pēc vairākiem mēnešiem,» norāda Ventspils Bāriņtiesas priekšsēdētāja Zaiga Rudņicka.

Likums par ierobežotas pieejamības informācijas izplatīšanu liedz izpaust ziņas par to, kādēļ tiesāts vīrietis, ne tikai iedzīvotājiem un viņa partnerei, bet arī ierobežo Bāriņtiesas darbinieku iespēju noskaidrot, vai pedofils pirms tiesāšanas izmantojis zēnu vai meitenei, vai netiklās rīcības veiktas ģimenē vai ārpus tās. «Nezinot šos apstākļus, grūti prognozēt, kā cilvēks rīkosies, bet, pēc statistikas, pedofiliem diemžēl ir tieksme atkārtot noziegumus,» apliecina Rudņicka. Informāciju par bijuša tiesātā gaitām amatpersona var iegūt caur puķēm, piemēram, ierodoties pie viņa ar aicinājumu vērsties Sociālajā dienestā un nodarbinātības aģentūrā, tādējādi mēģinot secināt, vai dzīvoklī neuzturas kāds nepilngadīgais.

«Ja ģimenē ir kāds bērns, sazināmies ar izglītības iestādi, kuru viņš apmeklē, vajadzības gadījumā – ar mediķi, lai secinātu, vai bērns nav iesaistīts vardarbīgās attiecībās. Tos var secināt gan pēc izskata (piemēram, zilumiem uz ķermeņa), gan pēc izmaiņām uzvedībā – piemēram, bērns ieraujas sevī un rīkojas tā, kā iepriekš nav darījis, rodas pastiprināta seksualitāte, vēlme nodarīt sev pāri utt., tādējādi it kā cenšoties pievērst uzmanību sev, jo cieš no izveidojušās situācijas, bet kaunas par to stāstīt,» uzskaita Rudņicka. Viņa ar nepacietību gaida solītās izmaiņas Bāriņtiesu likumā, kas tik ļoti neierobežotu bāriņtiesas tiesības sargāt bērnus no sodu izcietušajiem pedofiliem, vai arī pirms termiņa atbrīvotajiem, atļautu runāt ar apkārtējo sabiedrību, brīdināt. 

Ļoti žēl, ka sodu izcietušais cilvēks nenokļūst Probācijas dienesta

Redzeslokā un viņam nav jāatrodas policijas kontrolē, jo tad rūpes par to, vai netiks nodarīts kaitējums sabiedrībai, ir tikai Bāriņtiesas un sociālo darbinieku ziņā.

«Un ko jūs tagad, uzzinājuši, ka Ventspilī sācis dzīvot par dzimumnoziegumiem tiesāts vīrietis, grasāties darīt? Saslēgt roku dzelžos vai izlīmēt viņa fotogrāfijas uz stabiem?» strikti vaicā psihiatrijas eksperte Anita Apsīte. Svarīgākais, viņasprāt, ir audzināšana – gan ģimenē, gan skolā, lai nepilngadīgais zinātu, kā rīkoties, satiekot pieaugušo, kas par viņu izrāda pastiprinātu interesi un aicina doties līdzi.

Vairāk par šo problēmi lasi plašāku materiālu šodienas Ventas Balsī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: