Pašvaldību vēlēšanas – diena, kurā arī Ventspils pilsētas un novada iedzīvotāji dosies izdarīt izvēli par savas pilsētas, pagasta nākotni – jau šodien.

Lai balsi nepalaistu vējā, svarīgi ievērot balsošanas kārtību un atcerēties, ka pašvaldību vēlēšanās tieši tava balss var būt izšķiroša, jo vietējo deputātu izvēle notiek krietni mazākos mērogos un katrai balsij ir nozīme.

 

Uzskats par to, ka vienai balsij jau tāpat nav nekādas nozīmes, tādēļ labāk dienu pavadīt kādā izbraucienā zaļumos kopā ar bērniem, nav pamatots. Īpaši pašvaldību vēlēšanās katra balss ir svarīga, jo to rezultātu izšķir mazāks vēlētāju skaits nekā Saeimas vēlēšanās.

 

Tieši tādēļ katrai balsij ir nozīme un, lai nebūtu pēc tam jāgaužas, ka domē ievēlēti ne tie, kurus vēlētājs atbalsta, jādodas balsot un izpildīt savu pilsoņa pienākumu. Turklāt vēlēšanu iecirkņi durvis vērs jau septiņos no rīta un strādās līdz pat pulksten desmitiem vakarā, tādēļ katrs var piemēroties un atlicināt laiku arī brīvdienas un siltā laika baudīšanai.

 

Tie, kas veselības dēļ nevar aiziet līdz iecirknim, vēl līdz pat pulksten 12 dienā var pieteikt balsošanu mājās, nogādājot iesniegumu savā vēlēšanu iecirknī ar sava drauga, radinieka vai kaimiņa palīdzību.

 

Svarīgi ievērot!

Dodoties uz vēlēšanām, ir svarīgi noskaidrot savu vēlēšanu iecirkni, jo nobalsot iespējams vien tajā iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts. Taču, ja kāds būs tos sajaucis, saņems informāciju, kur jādodas. Jāatceras, ka līdzi jāņem arī derīga pase vai elektroniskā identifikācijas karte.

 

Savukārt, saņemot vēlēšanu aploksni, jāpārliecinās, vai uz tās ir attiecīgā iecirkņa zīmogs, jo tikai tāda tiks uzskatīta par derīgu. Tāpat jāpārliecinās, ka aploksnē atrodas tikai izvēlētas partijas saraksts un nejauši nav ielikts vēl kāds. Lai nerastos aizdomas par balsu pirkšanu, pārējos sarakstus ieteicams atstāt turpat iecirknī, bet, sastopoties ar balsu pircējiem vai aģitētājiem, nekavējoties jāziņo policijai.

 

Tāpat vērts atcerēties, ka, ja kāds kandidāts sarakstā īpaši patīk, tam jāpievelk krustiņš, nevis ķeksītis vai kāda cita zīme. Savukārt tie kandidāti, kurus balsotājs nevēlas redzēt kā deputātus, no saraksta jāizsvītro, pārvelkot kandidāta vārdam un uzvārdam svītru.

 

Lai vēlēšanu dienā balsošana noritētu raitāk, ar partiju sarakstiem ir vērts iepazīties jau laikus. To iespējams izdarīt arī Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā, kur pieejamas arī partiju īsās programmas.

 

Ventspils pilsētas vēlēšanu iecirkņi

Ventspils novada vēlēšanu iecirkņi

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: