Ir pagājuši jau četri gadi kopš Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas izveidotā struktūrvienība Ventspilī un Talsos piedāvā valsts apmaksāto medicīnisko aprūpi mājās.

Jubilejas reizē piektdien, 24. maijā, mājas aprūpes komanda pulcēsies kopīgā pasākumā, lai atskatītos uz padarīto un apmainītos pieredzē.

 

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca veselības aprūpi mājās nodrošina Ventspilī, Ugālē, Piltenē, kā arī Talsos. Mājas aprūpes komandā ir ne tikai sertificēta medicīnas māsas, bet arī ergoterapeits un fizioterapeits, kas pacientiem nodrošina rehabilitāciju.

 

Ik gadu mediķi aprūpē vairākus simtus pacientus viņu mājās, bet apmeklējumu skaits sasniedz vairākus tūkstošus, jo vienam pacientam ir nepieciešamas vairākas vizītes. Četru gadu laikā Mājas aprūpes komanda veselības aprūpes pakalpojumus sniegusi gandrīz 1300 pacientiem, bet vizīšu skaits šajā laika posmā sasniedzis aptuveni 14 tūkstošus. Katru mēnesi nāk klāt jauni pacienti, bet ir arī daudzi hroniski pacienti, tai skaitā ar nopietniem izgulējumiem vai trofiskām čūlām, kam nepieciešama ilgstoša aprūpe.

 

No pagājušā gada marta mājas aprūpei ir pievienota rehabilitācijas programma. Rehabilitācija tiek nodrošināta pacientiem pēc insultiem, smadzeņu infarktiem un tamlīdzīgām saslimšanām, kuru rezultātā pacientam ir kustību traucējumi. Šādos gadījumos pie pacienta uz mājām iet gan ergoterapeits, gan fizioterapeits. Ar vingrinājumu kompleksu un ergoterapiju pacientam tiek atjaunotas kustības spējas. Valsts rehabilitāciju apmaksā pusgadu no saslimšanas brīža, jo vēlākā periodā rehabilitācija vairs nav produktīva.

 

Mājas aprūpei ir daudz priekšrocību. Pacienti var ātrāk doties prom no slimnīcas, jo viņi turpina saņemt ārstēšanu mājās. Piemēram, pēc operācijas pacients 10 dienas var saņemt aprūpi mājās – tās ir pārsiešanas, diegu izņemšana, injekcijas. Ilgāku mājas aprūpes nepieciešamību nosaka ģimenes ārsts.

 

Pacients veselības aprūpes pakalpojumus mājās var saņemt, ja viņam ir nepieciešama ambulatora ārstnieciskā palīdzība, bet medicīnisku indikāciju dēļ viņš pats nespēj ierasties ārstniecības iestādē. Pakalpojuma saņemšanai pacientam nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums vai stacionārās ārstniecības iestādes nosūtījums pēc izrakstīšanas no slimnīcas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: