30. aprīlī plkst. 19.00 teātra nams “Jūras vārti” un Jaunais Rīgas teātris aicina novērtēt šausminošā un smieklīgā sintēzi Māras Ķimeles režisētajā izrādē “Noziegums/Sods”, kas veidota pēc Fjodora Dostojevska romāna motīviem.

Pirms izrādes Ventspils pilsētas dome, SIA „Kurzemes filharmonija” un Jaunais Rīgas teātris parakstīs trīspusēju Vienošanās protokolu par sadarbību nākamajos trīs gados. Katru gadu Ventspils skatītājiem tiks piedāvātas trīs viesizrādes.

 

Romānā „Noziegums un sods” Fjodors Dostojevskis piedāvā galējas cilvēka rīcības izpausmes – slepkavību, prostitūciju. Izrādes veidotājus vairāk par varoņu psiholoģiskajām norisēm un vairāk par pašu noziegumu un tam sekojošu (vai nesekojošu) sodu interesē tas, cik atšķirīgi katrs no pieciem varoņiem – Raskoļņikovs, Soņa, Duņaša, Svidrigailovs, Porfīrijs Petrovičs skatās uz vienu un to pašu nodarījumu, piešķirot tam galēji pretēju novērtējumu.

 

Kulturologs Deniss Hanovs par izrādi raksta: “Ķimele mīl Dostojevska Pēterburgu, kas nav impērijas galvaspilsēta, bet purvaina, nedroša, spokaina, mīlestībai bīstama telpa. Tomēr arī tur – bez saules, piekvēpušā stūrītī, lēta alkohola smaku piesātinātajā pagalmā – var tapt mīlestība un piedošana, var parādīties Dieva attēls, arī netīrajā, pusizsistajā, ar lupatu aizbāztajā logā.”

 

Lomās Ventspils skatītāji redzē Edgaru Samīti, Gunu Zariņu, Andri Keišu, Jana Čivželi un Vari Piņķi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: