Ventspils kastaņas apsēdis sīks taurenītis no Ziemeļamerikas.

Jau vasaras vidū pilsētas kastaņu zaļās lapas pārklājās ar brūniem plankumiem, bet šobrīd citu vēl zaļo koku vidū tās izskatās pavisam rudenīgi. Entomologs Voldemārs Spuņģis skaidro, ka kastaņu lapu nobrūnēšanu izraisa sīks taurenītis – zirgkastaņu raibkode, kas ieceļojusi no Ziemeļamerikas un no Eiropas dienvidiem pamazām nonākusi arī līdz Latvijai. Mūsu zemē mazais kukainītis pirmo reizi konstatēts 2005. gadā Liepājas pusē, taču šobrīd tas sastopams it visur.

Rūpīgi apskatot kastaņas bojāto lapu, redzamas tādas kā ejas, kuru galā 2–3 mm garš kāpuriņš un tā ekskrementi. No kāpuriņa vēlāk izveidojas sīciņi taurenīši. Vasaras sezonas laikā nomainās vairākas zirgkastaņu raibkožu paaudzes.

Pašiem kokiem kukaiņi nav bīstami, vienīgi varētu samazināties to ikgadējais pieaugums, lēš Spuņģis. Raibkodes nav bīstamas ne cilvēkiem, ne mājas, ne savvaļas dzīvniekiem. Lielākā kukaiņu radītā problēma ir vizuāla, jo kastaņas jau jūnija sākumā zaudē pievilcīgo izskatu.

Entomologs skaidro, ka šāgada siltā vasara zirgkastaņu raibkožu attīstībai un izdzīvošanai bijusi īpaši labvēlīga. Diemžēl no Ziemeļamerikas ieceļojušajiem kaitēkļiem Eiropā, tai skaitā arī Latvijā, nav dabisko ienaidnieku, tāpēc to izplatību ierobežot ir grūti. Spuņģis iesaka nokritušās kastaņu lapas rudenī kompostēt – trūdēšanas procesā kaitēkļu kāpuri ies bojā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: