No 1. septembra var doties staltbriežu buļļu medībās. Mednieku vērtējumā tas ir pats skaistākais medību gada laiks – virsotne, vainagojums.

Visu gadu ārkārtīgi uzmanīgais, piesardzīgais un reti ieraugāmais staltbriežu bullis rudenī kļūst neuzmanīgs, izaicinošs un pārgalvīgs. Ir sācies baurs – briežu buļļu kāzu laiks –, kas liek katra mednieka sirdij iepukstēties straujāk.

Kad mežā iestājas krēsla un satumst, briedis baurojot atklāj savu atrašanās vietu. Tomēr tas nenozīmē, ka viņš tur ir piesiets un mednieks varēs viegli tikt viņam klāt. Briežu bullis ir cienīgs pretinieks katram medniekam. Paši kaislīgākie tieši septembrī cenšas izkārtot sev atvaļinājumu, lai būtu klāt un nepalaistu garām nevienu šo karalisko medību iespēju. Kurzemes, tai skaitā Ventspils, mednieki par briežu trūkumu sūdzēties nevar, gluži pretēji var ar tiem lepoties.

Pieredzējis mednieks pēc baura nosaka, kas tas ir par dzīvnieku – vecs tēviņš vai jauns bullēns –, vai bauro viens vai varbūt divi buļļi, kas dāmas dēļ ir gatavi cīnīties uz dzīvību vai nāvi. Staltbriežu buļļu medības sākas stundu pirms saulrieta, un tām jābeidzas stundu pēc tā. Mednieku arsenālā ir dažādi medību paņēmieni, no kuriem vienkāršākais ir sēdēt tornī – ja laikus izpētīta cirsma, kur bullis varētu parādīties.

Tad mednieks jau piecos sešos vakarā dodas ieņemt vietu medību tornī un gaida, līdz sāks krēslot. Paņēmiens ar pieiešanu ir aizraujošāks. Mednieks vakarā mēģina tuvoties baurojošajam bullim, arī nākamajā rītā (vakarā, rītā utt.) turpina pētīt viņa uzvedību. Pa dienu bullis aiziet projām, bet vakarā parasti atkal atgriežas savā baurošanas vietā.

Taču dažādi apstākļi var likt viņam mainīt savu ieradumu. Tad jāizmēģina pārtveršana. Bullim pieiet klāt ir ļoti grūti, jo viņu uzmana govju bars. Ja mednieks ir izpētījis savu mežu, viņš zina briežu bara takas, un tad viņam ir iespēja, ņemot vērā vēja virzienu un citus apstākļus, bulli pārtvert, ļaut, lai viņš pats pienāk klāt. Nomedīt briežu bulli – tas ir gods. Lai to paveiktu, vajadzīga gan pieredze, gan veiksme.

Piemēram, kāds mednieks atvaļinājuma laikā 26 reizes, diendienā, rītā un vakarā, mēģināja nomedīt vienu konkrētu staltbriežu bulli. Sacensība – kurš kuru pārspēs viltībā – neveiksmīgi beidzās bullim. Taču kāds cits mednieks vairāk nekā 20 reizes meklēja zināmu bulli, bet tā arī ne reizes netika klāt pa šāvienam un noskatīto dzīvnieku nenomedīja.

Izšķir individuālās medības vai kopā ar kolēģi, kā arī rudens medības ar dzinējiem. Šobrīd ir individuālo medību laiks, bet 1. oktobrī sāksies kolektīvo medību laiks, kas ilgs līdz 31. janvārim.

Augusta otrajā sestdienā parasti sākas pīļu medības. Arī tās ir  liels notikums, svētki medniekiem, kas atkal pulcējas kopā pēc vasaras pārtraukuma. Ne visiem medību kolektīviem ir pieejama briežu buļļu medību licence, bet pīļu medības ir demokrātiskas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: