Līdz ar pirmo septembri pilsētas dzīve kļūst darbīgāka un aktīvāka, jo no malu malām sabrauc jaunieši, lai studētu Ventspils Augstskolā.

Ventspils mērs Aivars Lembergs jaunā studiju gada atklāšanā akcentēja, ka pēdējos gados augstskolas attīstībai ir piesaistīti deviņi miljoni latu no Eiropas Savienības struktūrfondiem, valsts un pašvaldības, kā arī  nupat saņemti vēl pieci miljoni latu VeA paspārnē esošā Radioastronomijas centra attīstībai. « 14 miljoni latu, kas piešķirti tik mazai augstskolai, tas ir grandiozi,» sacīja Lembergs.

Savukārt augstskolas rektors Jānis Vucāns atzīmēja, ka šogad augstskolai aprit 13 gadi. Viņš augstskolu salīdzināja ar 13 gadus vecu pusaudzi, kurš vairs nav bērns, bet vēl nav arī pieaudzis. Tas ir tāds vecums, kad sāk jau vairāk uzdrīkstēties, parādās zināmas ambīcijas un var jau atskatīties uz pagātni. Arī Vucāns uzsvēra, ka pateicoties ES struktūrfondu resursiem, šis ir fantastisku attīstības iespēju laiks, ko VeA veiksmīgi izmanto.

Ventspils Augstskolas (VeA) mācību prorektora pienākumu izpildītāja Egita Udodova stāsta, ka augstskolā no Ventspils pilsētas un novada mācās tikai 34% no studējošiem. Pārējie studenti ir pamatā no citām Kurzemes pilsētām un novadiem, nedaudz arī no citiem reģioniem.

VeA studentu pulkam šogad pievienojies 281 pirmkursnieks, un kopā augstskolā jauno studiju gadu uzsāks 883 mācīties griboši jaunieši.

Udodova informē, ka budžeta studentu skaits ir palicis iepriekšējā gada līmenī, taču maksas studijās mācības uzsāks par aptuveni 40 studentiem mazāk. Tas tādēļ, ka jauniešu vecākiem nav naudas. To var spriest arī pēc sarunām ar vecākiem, kuri jautā par iespējām studiju maksu sadalīt pa daļām. «Mēs esam saprotoši un šādu iespēju augstskolā nodrošinām,» sacīja augstskolas pārstāve. VeA 80% topošo speciālistu mācīsies par valsts budžeta līdzekļiem.

Pateicoties iebraukušajiem studentiem, pilsētā ieguvēji ir arī pakalpojumu sniedzēji. Tirdzniecība aktivizējas augstskolai tuvējos pārtikas veikalos, tāpat dzīvība atgriežas klubos un bāros, tostarp kafejnīcā Kurzeme jau notikusi pirmā studentu ballīte, kurā pirmkursniekiem bija iespēja iepazīt vecāko kursu studentus. Kuplāk tiek apmeklēti pilsētas izklaides un sporta pasākumi. Olimpiskā centra Ventspils sporta un mārketinga daļas vadītāja Daiga Dūma stāsta, ka studenti ir diezgan aktīvi sporta nodarbību apmeklētāji, tai skaitā apmeklējot atlētikas zāli un peldbaseinu, gan arī nāk uz sporta spēlēm, piemēram, uz basketbolu. Uz lielāku studentu plūsmu cer arī teātra nams Jūras vārti. SIA Kurzemes filharmonija valdes priekšsēdētājs Māris Valtenbergs atklāj, ka lai to panāktu, šogad tiks attīstīta jau pērn aizsāktā sadarbība ar augstskolu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: