Administratīvā rajona tiesa Liepājā apmierinājusi AS "Ventspils Grain Terminal" pieteikumu uzņēmuma strīdā ar Ventspils domi par graudu termināļa paplašināšanas ieceri, ko pašvaldība nosaukusi par lēmumu, no kura zaudētāji būs pilsētas iedzīvotāji, solot turpināt cīnīties par viņu interesēm.

Tiesa nolēmusi, ka atceļams Ventspils domes 2011.gada 21.decembra lēmums, ar kuru tika noraidīta graudu termināļa otrās kārtas būvniecības iecere. Tiesas spriedums paredz uzlikt domei viena mēneša laikā pēc tiesas sprieduma stāšanās spēkā akceptēt graudu termināļa 2.kārtas būvniecības ieceri un izsniegt plānošanas un arhitektūras uzdevumu.

Šo spriedumu viena mēneša laikā iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā, un Ventspils pilsētas dome to arī plāno darīt, norādot, ka lēmumus parasti pieņem, ieklausoties ventspilnieku viedokļos un ievērojot viņu intereses.

Ventspils pilsētas dome uzsver, ka tiesas spriedums nozīmē to, ka zaudētāji būs Ventspils graudu termināļa tuvākajā apkārtnē daudzdzīvokļu mājās dzīvojošie iedzīvotāji, jo palielināsies troksnis un būs vairāk cilvēku veselībai kaitīgo putekļu, kā arī samazināsies viņu īpašuma vērtība un kopumā pasliktināsies iedzīvotāju dzīves apstākļi.

Savu negatīvo lēmumu Ventspils pilsētas dome pamatoja ar noraidošo sabiedrisko viedokli. Kaut gan publiskajā apspriešanā vairāk nekā 500 pilsētas iedzīvotāji atbalstīja termināļa paplašināšanas ieceri, pašvaldība norāda, ka pret to bija 103 Dzintaru ielas 34. nama iedzīvotāji – iecerētās būvniecības un paplašinātā termināļa darbošanās tieši kaimiņi. "Nav izprotams, kāpēc tiesa nav ņēmusi vērā 200 metru rādiusā ap šo termināli dzīvojošo iedzīvotāju aptaujas rezultātus, kur 77% respondentu neatbalsta Ventspils graudu termināļa paplašināšanos," teikts domes paziņojumā.

Par termināļa būvniecības ieceres noraidīšanu balsoja septiņi partijas "Latvijai un Ventspilij" deputāti. Opozīcijas deputāti Ivars Landmanis (RP) un pašlaik bezpartijiskais Aleksandrs Mirvis balsoja pret būvniecības ieceres noraidīšanu, bet opozīcijas deputāte Dace Korna (V) balsojumā atturējās. Bezpartijiskais opozīcijas deputāts Vladislavs Šafranskis balsošanā nepiedalījās - uzņēmumā "Ventspils Grain Terminal", par kura rosināto būvniecības ieceri bija balsojums, viņš ir valdes priekšsēdētājs.

"Ventspils Grain Terminal" būvniecības 2. kārtā paredzētas graudu termināļa noliktavu parka palielināšanu - noliktavās līdzšinējo 70 000 tonnu vietā varēs uzglabāt 130 000 tonnu graudu. Tādējādi paaugstinot termināļa caurlaides spēju no pašreizējiem 1,5 miljoniem tonnu līdz 2,5 miljoniem tonnu gadā. Te gan jāpiebilst, ka līdz šim uzņēmumam ne reizi nav izdevies sasniegt pašreizējās caurlaidības spējas.

 

2010. gadā pārkrauti 680 000 tonnu un peļņa sasniedza gandrīz 340 000 latu. Vēl pēc gada pārkrauts par 62% graudu kravu mazāk - 262 000 tonnu. Turklāt uzņēmums strādājis ar 298 547 latu zaudējumiem. 2012.gadā gravu apgrozījums atkal audzis, sasniedzot 690 000 tonnu, bet šī gada atkal sākums nav bijis sekmīgs – janvārī nav piesaistīta neviena krava, bet februārī pārkrauts par 36% mazāk nekā vēl pirms gada.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: