Apģērbu veikali pirms skolas gada sākuma savus ienākumus dubultojuši, arī šuvēji nopelnījuši. Savukārt frizētavās mainījies apmeklētāju kontingents.

1. septembri no visām citām gada dienām atšķir īpaša gaisotne, kurā dominē saposušies bērni ar ziediem rokās. Svētki no nekā nerodas – gatavošanās tiem sākusies jau labu laiku iepriekš.

Pirms skolas sākuma klientu skaits frizētavās nav palielinājies, toties krasi mainījies klientu kontingents. Salonā Jasmīne dāmas nomainījuši vecāki un jaunāki zēni un meitenes. Puiši pārsvarā vēlējušies apgriezt vasarā izaugušos matus, bet jaunkundzes, piekto sesto septīto klašu meitenes, veikt dažādus eksperimentus – iekrāsot dažas šķipsnas vai pat visus matus, kā arī veidot savdabīgus griezumus. Salona vadītāja Sandra Daubure ievērojusi, ka vidusskolas vecuma meiteņu stils jau nostabilizējies, tāpēc ar viņu matiem frizieriem darba mazāk.

Pirmssvētku procesā noteiktu vietu ieņem apģērba iegāde. Lielākais pircēju pieplūdams veikalā Šokolāde bijis jūtams šonedēļ – 30., 31. augustā. Tad veikala klientu skaits pieaudzis divkārt. Pošanos uz pēdējo brīdi, tāpat kā frizētavu, atlikuši tieši zēni, kuru visvairāk pieprasītās preces bijuši krekli un džinsu bikses, arī ielas un sporta apavi. Meitenes pirkušas gan smukas kleitas, gan praktiskus apģērba gabalus: džinsus, topiņus, tunikas. Veikala vadītāja Līga Skudra noskatījusies, ka vairāk pucējas krievu meitenes, savukārt latvietes ir praktiskākas.

Veikalā Meta skolasbērni vairumā parādījušies pirms nedēļas. Pirktas ne tikai drēbes skolai – svārciņi un blūzītes, džinsi, džemperīši –, bet arī siltākas jakas un virsjakas. Vadītāja Inga Pļavarāja lēš, ka gatavošanās 1. septembrim krietni paaugstinājusi veikala ienākumus.

Ne visi apģērbu pērk veikalā. Šuvējas Skaidrīte Meiere un Selga Kārkliņa par darba trūkumu līdz 1. septembrim nesūdzas. Šūtu apģērbu, lielākoties bikses, vestes un svārciņus, izvēlējušies nestandarta auguma īpašnieki – gara auguma, kā arī apaļīgi puiši un meitenes. Šuvēju klientes bijušas arī skolotājas, kas 1. septembrim gatavojas ne mazāk rūpīgi kā viņu audzēkņi. Nācies nodarboties arī ar apģērba labošanu – kaut ko palaist garāku, kaut ko ieņemt.

Un, protams, ziedi! Ventspils tirgū puķu pārdevēju krājumi patukšoti jau 31. augustā. Tad ziedus – pārsvarā rudens puķes un no tām darinātus pušķīšus – tirgojuši 16 pārdevēji. Savukārt 1. septembrī ziedus, ko dāvināt skolotājām, varējuši piedāvāt tikai 10 tirgotāji.

Mācību gads sākas arī studentiem. Uz jautājumu AS Diāna valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bergmanim – vai alkohola tirdzniecība 1. septembrī veikalā top! pieaugs? – konkrētu atbildi nesņēmām. Jo 1. septembra vakars vēl tikai priekšā. Taču, iespējams, pie veikala vīna plauktiem visvairāk apgrozīsies tieši studentiņi. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: