Ventspils pilsētas domes ārkārtas sēdē dome konstatēja, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, pārkāpjot labas pārvaldības principu, joprojām nav sniedzis atbildes uz Ventspils pilsētas domes 2012.gada 26.oktobra lēmumā Nr. 153 „Par Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas 22.10.2012. rīkojuma Nr. 343 piemērošanu” ietvertajiem lūgumiem.

Tāpat konstatēts, ka dome no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra E.Sprūdža nav saņēmusi dokumentārus pierādījumus, kā arī ministrs nav informējis par savu dalību Ventspils pilsētas domes sēdē.

 

Tā vietā, pārkāpjot likumā noteikto termiņu atbildes sniegšanai, 2012.gada 10.decembrī domē saņemta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Valsts sekretāra vietnieces parakstīta vēstule, kurā norādīts, ka „ministrija nav subjekts, kas izlemj, kam un kādā apjomā ir uzrādāmi vai izsniedzami krimināllietas materiāli”, no kā secināms, ka nedz ministra Sprūdža, nedz ministrijas pārziņā šādi pierādījumi neatrodas.

 

Aivaram Lembergam jau bija celtas apsūdzības divās krimināllietās, kurās pēc Ģenerālprokuratūras viedokļa bija pietiekami pierādījumu, kas pierāda Lemberga vainu kriminālnoziegumu izdarīšanā, apsūdzot pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, 298.panta 2.daļas par apzināti nepatiesa ziņojuma sniegšanu un 219.panta 1.daļas par valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu, t.i., tā saucamā „Grinberga lieta” un amatpersonas deklarācijas neiesniegšanas lieta.

 

Izskatot abas lietas tiesu instancēs, apsūdzības tika atzītas par nepamatotām un Lembergs – par nevainīgu. „Grinberga lietā” ir stājies spēkā galīgs tiesas nolēmums, saskaņā ar kuru Latvijas Republikas par labu Lembergam izmaksās atlīdzību kopumā 7257 LVL, tai skaitā par morālo kaitējumu, par tiesāšanās izdevumiem, samaksātajām valsts nodevām un pretapelācijas sūdzības iesniegšanu.

 

No tā var izdarīt viennozīmīgus secinājumus, ka prokuratūras viedoklis nebūt nenozīmē patiesību un ka Latvijai ir saistošas Eiropas cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā un Latvijas Republikas Satversmē garantētais nevainīguma prezumpcijas princips, kuru, izdodot rīkojumu Nr. 343, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs ir rupji pārkāpis un ignorējis. Vienas vai vairāku amatpersonu viedoklis demokrātiskā valstī nevar būt par pamatu politiskām represijām.

 

Tāpat dome lēmumā konstatēja, ka Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ir izmantojis savas likuma «Par pašvaldībām» 93. panta trešajā daļā noteiktās tiesības pārsūdzēt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža 2012. gada 22. oktobra rīkojumu Nr. 343, par ko Administratīvā rajona tiesa ir ierosinājusi tiesvedību, tādejādi Aivars Lembergs savu amatu nav zaudējis un joprojām atrodas Ventspils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja amatā.

 

Domes pieņemtajā lēmumā arī secināts, ka biedrība „Latvijas Pašvaldību savienība” un biedrība „Latvijas Lielo pilsētu asociācija” atšķirībā no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ir savlaicīgi sniegušas savus viedokļus ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža 2012. gada 22. oktobra rīkojuma Nr. 343 izvērtējumu, no kuriem izriet, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs savas likumā «Par pašvaldībām» 93. pantā minētās tiesības atstādināt no amata pienākumu pildīšanas pašvaldības domes priekšsēdētāju ir izmantojis, iespējams, prettiesiski, pašvaldību priekšvēlēšanu gaisotnē popularizējot sevis pārstāvēto politisko partiju „Reformu partija”, vienlaikus nelietderīgi izmantojot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas administratīvos resursus.

 

13.decembrī pieņemto Ventspils pilsētas domes lēmumu nolemts nosūtīt Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ar lūgumu izvērtēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža atbildību, ar savu darbību (bezdarbību) ignorējot Ventspils pilsētas domes 2012.gada 26.oktobra lēmumā Nr.153 „Par Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas 22.10.2012 rīkojuma Nr.343 piemērošanu” ietvertos lūgumus.

 

8 deputāti balsoja „par” (J. Vītoliņš, G. Blumbergs, D. Ošenieks, A. Gūtmanis, E. Didrihsone, D. Gīlis, A. Mirvis, J. Garbuzova), 2 deputāti balsojot „pret” (V. Šafranskis, I. Landmanis) un viens deputāts balsojumā nepiedalōjās (A.Lembergs).

 

Nākamā kārtējā domes sēde notiks 21.decembrī plkst. 13:00.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: