Pašvaldības uzņēmums Ventspils nekustamie īpašumi ir viens no līderiem Latvijā māju siltināšanas jomā. Kopš 2009. gada renovācija ar siltināšanu pabeigta 17 mājām. Siltuma patēriņa vidējais stabilais ietaupījums šajās mājās ir 40%.

Ventspilnieki izmanto iespēju piesaistīt dzīvojamo māju renovācijai līdzekļus no Eiropas Reģionālās attīstības fonda, kas sedz 50% izdevumu. Kopumā renovācijas vai tai gatavošanās procesā iesaistītas puse no 96 dzīvojamajām mājām ar centrālo apkuri, kuras apsaimnieko Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ). Piecās mājās renovācija uzsākta un tiks pabeigta 2013. gadā. Vienā no tām – Sarkanmuižas dambī 21 – plāno mainīt galveno darbuzņēmēju, jo pašreizējais – Lota M – netiek galā ar darbu, stāsta VNĪ valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš. Patlaban VNĪ gatavo dokumentus, lai lauztu līgumu ar Lotu M. VNĪ praksē tas ir pirmais gadījums, kad jālauž līgums ar māju siltināšanas galveno darbuzņēmēju. Turpmāk šim objektam piemēros dubultu būvuzraudzību. Līdz nākamā gada vasarai dzīvojamās ēkas Sarkanmuižas dambī 21 renovācija ir jāpabeidz. Gaidāma jauna iepirkumu procedūra. Pozitīvi, ka iedzīvotāji vēl nav sākuši maksāt kredītu, lai gan atsevišķas mājas daļas jau ir siltinātas. Dažādās renovācijas stadijās ir vēl 25 nami, kurus apsaimnieko VNĪ.

Valdis Lesiņš,

SIA VNĪvaldes priekšsēdētājs

"Aprēķinot ietaupījumu siltumenerģijas patēriņā un maksā pēc dzīvojamās mājas renovācijas, nedrīkst aizmirst, ka renovētā mājā siltuma patēriņš un maksa par to vienmēr būs mazāka nekā nerenovētā. Īpaši tas būs jūtams pēc siltuma tarifa sadārdzināšanās. Tāpēc vien ir vērts siltināt dzīvojamās mājas. Kāpēc tas būtu jādara tieši tagad? Ar ES piešķirtajiem līdzekļiem dzīvojamo māju renovācijai visiem tik un tā nepietiks. Lai man piedod rīdzinieki, taču esmu priecīgs, ka Rīgas pašvaldība guļ un mums tiek vairāk naudas no LIAA. Mēs apzināti ejam uz papildu izdevumiem, kas saistīti ar dzīvojamo māju siltināšanas projektu sagatavošanu un realizāciju, jo rezultātā tiek sakārtotas ēkas un iedzīvotāju sūdzību skaits, kas saistītas ar namu apsaimniekošanu, būtiski sarūk. VNĪ plāno renovācijas izmaksas, lai tās kompensētu no apkures ietaupījuma un kopējās izmaksas pēc renovācijas nepieaugtu, bet ietaupījumu naudas izteiksmē jutīs pēc tiem 15 gadiem, kad beigsies kredīta maksājums."

VNĪ apsaimniekotās mājas, kuru renovācija pabeigta šogad

• Lielais prospekts 25, 17, 13, 20

• Brīvības iela 29

• Sarkanmuižas dambis 12

• Lidotāju iela 24

Ēku siltināšanas priekšrocības

• Siltuma zudumi caur sienām samazinās, un atbilstoši tiek ietaupīti naudas līdzekļi.

• ēka iegūst jaunu, skaistu un vizuāli pievilcīgu ārējo tēlu.

• telpās tiek panākts veselīgs un pastāvīgs klimats: vasarā – vēss, bet ziemā – vienmērīgi silts.

• samazinās sienu spriedze, kas varētu radīt plaisu risku.

• atjaunojas visvairāk bojātā ēkas daļa – fasāde, turklāt tiek novērsti visbiežāk sastopamie sienu defekti – notecējumi, izdrupumi, plaisas, pelējumi utt.

• ievērojami palielinās nekustamā īpašuma vērtība un turpmākās realizācijas iespējas.

• iedzīvotāji iegūst sakārtotu, ērtu un patīkamu apkārtējo vidi.

• pozitīvi mainās iedzīvotāju attieksme pret māju – viņi sāk justies kā īsti īpašnieki.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: