Sagatavotie grozījumi likumā "Par ietekmes uz vidi novērtējumu" paredz, ka pašvaldībām būs jāvērtē saimnieciskās darbības iecere, pirms būs veikts ietekmes uz vidi novērtējums, - bažas par likuma grozījumiem pauda Aivars Lembergs.

Viņš uzskata, ka likuma grozījumu rezultātā pašvaldībām, lemjot, vai paredzētās darbības iecere ir vērtējama kā ilgtermiņā saderīga ar pašvaldības iedzīvotāju interesēm, būs jāpieņem "no pirksta izzīsts lēmums".

"Man rada ļoti lielas bažas sagatavotie grozījumi likumā "Par ietekmes uz vidi novērtējumu". Līdz šim bija tā, vispirms tiek veikts ietekmes uz vidi novērtējums - vai nu sākotnējais, vai kopējais - un tad pašvaldība, [balstoties] uz novērtējuma rezultātiem, lemj, vai šī saimnieciskā aktivitāte būtu atbalstāma vai nē. Šobrīd likumā ir paredzētas radikālas izmaiņas, ka pašvaldībai savs viedoklis ir jāizsaka pilnīgi bez informācijas, pirms tiek veikts ietekmes uz vidi novērtējums," norādīja Lembergs.

"Pirmsšķietami mēs tā nevaram no pirksta neko izzīst. Tas nozīmē, ka mums pēc būtības būs jāfinansē ietekmes uz vidi novērtējums, un pēc tam vēl otrreiz to vajadzēs darīt valsts institūcijās, savādāk mēs nevaram neko vērtēt," norādīja Lembergs.

Šādi likuma grozījumi, pēc Lemberga domām, būtiski pasliktinās uzņēmēju situāciju: "Mēs teiksim - labi, der, bet tad uztaisīs ietekmes uz vidi novērtējumu, kurš būs negatīvs. Ko tad darīs? Mēs jau būsim teikuši "jā"."

Kā piemēru Lembergs minēja ieceri Ventspilī, pie Ventas tilta, būvēt zivju apstrādes rūpnīcu: "Ja tā pirmsšķietami skatās, kāpēc nevar zivis apstrādāt pie tilta? Kad iedziļinās, tad izrādās, ka skursteņa augstums neko nedod, jo gaiss ir atdzisis un smaka un dūmi nāk lejā, un skurstenis neko nerisina, jo izkliedes zona aizķer daudzdzīvokļu māju rajonu."

LETA


Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: