Policijā uzsākts kriminālprocess par transformatoru tinumu zādzībām Ventspils novadā, bet aizdomās turamo statuss tajā noteikts četrām personām.

Šā gada oktobrī Ventspils novadā tika izdarītas astoņas transformatoru tinumu zādzības, par ko sākotnēji tika uzsākti atsevišķi kriminālprocesi. Izlaupot un izdemolējot 12 transformatoru iekārtas, bez elektroapgādes tika atstāti kopumā vairāki desmiti AS „Latvenergo” klientu, radot iedzīvotājiem un uzņēmumam ievērojamus materiālos zaudējumus. Klientiem ne tikai uz laiku nav elektrība, bet zādzību gadījumā pastāv arī pārsprieguma risks, kas var nodarīt bojājumus sadzīves elektroiekārtām. Savukārt viena transformatora atjaunošanas izmaksas sasniedz vairākus tūkstošu latu – atkarībā no jaudas, jauna iekārta izmaksā no 1200 – 3000 Ls un papildu jārēķinās ar veicamo darbu izmaksām darbuzņēmējiem. 

 

Izmeklēšanas laikā uz aizdomu pamata par minētajām zādzībām tika aizturētas četras personas 34, 29, 27 un 24 gadus veci vīrieši. Visi arī tik atzīti par aizdomās turamajiem, turklāt diviem no viņiem tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā vienai personai piemērotais drošības līdzeklis tika nomainīts uz citu ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli, līdz ar to šobrīd apcietinājumā atrodas viena aizdomās turētā persona.

 

Šobrīd astoņi kriminālprocesi apvienoti, turpinās pirmstiesas izmeklēšana, pierādījumu nostiprināšana. Lietai pievienoti vēl divi kriminālprocesi par cita veida zādzību izdarīšanu, turklāt izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka minētā personu grupa vienu transformatoru tinumu zādzību izdarījusi arī Kuldīgas novadā. Par to informēta VP Kurzemes reģiona pārvaldes Kuldīgas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšniece.

 

Lai arī šogad kopumā Latvijā šādu zādzību skaits ir ievērojami samazinājies, zagļu mājsaimniecībām un uzņēmumam radītie zaudējumi ir mērāmi vairākos desmitos tūkstošu latu, kas nav salīdzināmi ar zagļu guvumu, ko pavada briesmas viņu pašu dzīvībai. Zagļi neapzinās, ka, bojājot AS „Sadales tīkls” objektos esošās iekārtas, tiek radīti reāli draudi gan paša zagļa dzīvībai un veselībai, gan arī apkārtējiem iedzīvotājiem. Piemēram, šogad Salacgrīvā, 24.jūnijā, atgriežot transformatora ēkas durvis ar metāla zāģi un, mēģinot iekļūt 2. stāvā caur kopņu lūku, nāvējošu elektrotraumu guva 24 gadus vecs jaunietis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: