Pateicoties dalībai Eiropas Sociālā fonda projektā, 75 Ventspils ģimenes saņēmušas reālu palīdzību bērnu audzināšanā, bet Sociālā dienesta darbinieki un atbalsta personas – jaunas zināšanas un darba iemaņas.

Projekta mērķis bija nodrošināt sociālo palīdzību un rehabilitāciju daudzbērnu ģimenēm, kurām nav nepieciešamo prasmju un iemaņu bērnu audzināšanā, kā arī apstākļu viņu attīstībai un audzināšanai. Projektā bija iesaistīti ne tikai sociālie darbinieki, bet arī atbalsta personas, toskait bezdarbnieki, maznodrošinātās personas un pirmspensijas vecuma cilvēki, kā arī daudzbērnu vai nepilnās ģimenes.

 

Bezdarbniece Alevtīna Titoviča tikai pēc gada var pretendēt uz pirmstermiņa pensiju. Tāpēc sieviete aktīvi izmanto visus Nodarbinātības valsts aģentūras vietējās filiāles piedāvājumus. Pabeigusi grāmatvežu kursus, sieviete piekrita piedalīties arī Eiropas sociālās rehabilitācijas un atbalsta ģimenēm ar bērniem programmā. Ieguvusi nepieciešamās zināšanas, Alevtīna Titoviča trīs mēnešus izmantoja tās praksē. Viena no aizbilstamajām ģimenēm nesen pārcēlusies uz Ventspili no citas pilsētas.

 

Jaunajiem vecākiem ir divi mazgadīgi bērni un nav neviena tuvinieka vai drauga, kas varētu palīdzēt bērnu aprūpē. Ģimenei vajadzēja kārtot daudz formalitāšu, bez Sociālā dienesta atbalsta jaunajam pārim būtu ļoti grūti. Piemēram, vajadzēja noformēt maznodrošinātās ģimenes statusu, lai saņemtu pārtikas pakas, pašvaldības piedāvātās atlaides un pabalstus. Jaunajai sievietei vienai ar diviem maziem bērniem tas sagādāja grūtības, jo tēvs strādā. Otra ģimene, kurai palīdzēja Alevtīna, sniedzot praktisku atbalstu un izglītojot bērnu audzināšanas jautājumos, ir ļoti ticīga un daudzbērnu, tajā aug četri bērni, no kuriem vecākajam ir 8 gadi, bet jaunākajam – 1 gads un 3 mēneši. Par spīti ierobežotajām materiālajām iespējām ģimene plāno savu budžetu un pievērš lielu uzmanību bērnu attīstībai, atceras Alevtīna Titoviča.

 

Projekts Sociālās rehabilitācijas un atbalsta pasākumu kopums ģimenēm ar bērniem Ventspils pilsētā (2011–2012) jau ir pabeigts; pusotra gada laikā Sociālā dienesta darbinieki un atbalsta personas bez maksas ieguvuši svarīgas jaunas zināšanas un iemaņas, kuras parasti var iegūt tikai ilgtermiņa kursos. Tagad sociālie darbinieki var izmantot šīs iemaņas arī savā turpmākajā ikdienas darbā, saka Sociālā dienesta vadītāja Dace Kaņepe. Projekta ietvaros apmācības izgāja 50 atbalsta personas, toskait 20 pirmspensijas vecuma sievietes vai trūcīgas sievietes, 30 daudzbērnu un nepilno ģimeņu vecāki, kā arī maznodrošināto un trūcīgo ģimeņu vecāki, iegūstot gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas saimniekošanā un bērnu aprūpē. 40 daudzbērnu un nepilno ģimeņu vecāki bija iesaistīti sociālās rehabilitācijas atbalsta un izglītojošajās grupās. Profesionālo kvalifikāciju darbā ar ģimenēm, kas pakļautas atstumtības riskam, paaugstināja 11 sociālie darbinieki.

 

Vērtīga bija pieredze un zināšanas, ko sociālie darbinieki un viņu atbalsta personas ieguva, apgūstot attiecību un attīstības psiholoģiju, sanitāriju un higiēnu, pirmās palīdzības sniegšanu, bērnu fizisko, psihisko un emocionālo attīstību un daudzus citus jautājumus, stāsta sociālā darbiniece darbam ģimenēm ar bērniem Ludmila Dārziņa, kura projektā koordinēja ģimeņu un atbalsta personu darbību. Kursu noslēgumā dalībnieki kārtoja eksāmenus un saņēma sertifikātus.

Sociālās rehabilitācijas un atbalsta ģimenēm ar bērniem projekta rezultāti

● Paaugstināta kvalifikācija un nodrošināta supervīzija

11 sociālā darba speciālistiem

● Izstrādāta un ieviesta sociālās rehabilitācijas programma

● Apmācītas 50 atbalsta personas

● Atbalsta un izglītības grupās iesaistīts 40 cilvēku

● Atbalsta un sociālās rehabilitācijas pakalpojumi piešķirti 75 ģimenēm

Avots: Ventspils domes Sociālais dienests

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: