Latvijā palielinājusies skolu beigušo medicīnas māsu aizbraukšana strādāt uz citām valstīm.

Vēl 2008. gadā Latvijā palika strādāt 71% medicīnas māsu, bet šogad rādītāji esot graujoši - paliek tikai 16%, kam par iemeslu kalpo aktīvā Latvijas mediķu vervēšana uz Skandināvijas valstīm, šodien raksta "Neatkarīgā".

Kāda kompānija darbam Norvēģijā šobrīd aktīvi vervē Rīgas, Daugavpils, Ventspils un Liepājas medicīnas māsas un interesentu par šo iespēju nemaz netrūkstot.

Uz kādu no tikšanām bija ieradušās 17 medicīnas māsas un ārsta palīgi. Darbā iekārtošanas kompānijas pārstāve uzreiz godīgi atklāja, ka, piemēram, slimnīcās par medicīnas māsām strādāt nevarēs, jo tam ir nepieciešama augstākā līmeņa norvēģu valodas prasme, raksta "Neatkarīgā".

Darbs tikšot piedāvāts veco ļaužu pansionātos, lielos aprūpes centros, kā arī mājas aprūpē. Tomēr arī šim darbam esot nepieciešamas norvēģu valodas zināšanas, taču vervēšanas uzņēmums nodrošina četru mēnešu valodas apguves kursus.

Protams, darba samaksa ir ļoti vilinoša - septiņi lati par stundu. Par darbu Norvēģijā ļoti ieinteresēti bija gandrīz visi atnākušie un pauda gatavību iet valodas kursos. Uzrunātās medicīnas māsas uz jautājumiem atbild nelabprāt, jo nevēlas, lai par viņu interesi uzzina darba devēji. Visas kā viena atzīst, ka galvenais vilinājums ir atalgojums.

Latvijas medicīnas iestādēs vairākums no medicīniskā personāla ir tuvu pensiju vecumam, bet jauno speciālistu pieplūdums ir niecīgs. Alga ir maza, tādēļ ļoti daudz mediķu jau uzreiz pēc skolas beigšanas aizbrauc strādāt uz ārzemēm, īpaši medicīnas māsas. Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) savāktā informācija liecina: 2008. gadā Latvijā palika 71% skolu beigušo māsu, bet tagad rādītāji ir graujoši - paliek tikai 16%.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: