Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža izteikumi par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata skaidri demonstrē klaju nekompetenci un neprofesionalitāti, teikts piektdienas vakarā izplatītā Ventspils pilsētas domes paziņojumā.

"Ventspils pilsētas dome izsaka nožēlu par to, ka reģionālās attīstības jomu Latvijā pārvalda tik nekompetents ministrs, kurš savas gandrīz gadu ilgās darbības ministra amatā laikā pat nav papūlējies iepazīties ar likumā “Par pašvaldībām” reglamentētajām procedūrām. Pirmkārt, saskaņā ar konkrēto likumu Latvijā darbojas domes, kuras vada domes priekšsēdētāji, savukārt ministrs Sprūdžs runā par kaut kādu mēru, lai gan šādu amatu likumdošana neparedz. 
 
Ministrs nav papūlējies iepazīties ar likuma “Par pašvaldībām” noteikto kārtību, kādā no amata tiek atbrīvots domes priekšsēdētājs. Atgādinām, ka saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 65. panta trešo daļu priekšsēdētājs ir atbrīvots no amata, ja par to nobalso vairāk nekā puse no ievēlēto domes deputātu kopskaita. Savukārt likuma „Par pašvaldībām” 93. panta pirmā daļa nosaka: ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc tam, kad ir saņemts attiecīgā domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ar motivētu rīkojumu var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas.
 
Šā panta trešā daļa nosaka, ka domes priekšsēdētājam 30 dienu laikā pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojuma publicēšanas ir tiesības griezties tiesā ar iesniegumu par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojuma atcelšanu.  Tikai tad, ja domes priekšsēdētājs nav izmantojis šīs tiesības, viņš pēc 30 dienu termiņa izbeigšanās uzskatāms par atlaistu. Ja tiesa noraida domes priekšsēdētāja iesniegumu, domes priekšsēdētājs uzskatāms par atlaistu ar dienu, kad stājas spēkā tiesas spriedums.
 
Tātad ministrs nemaz nevar atstādināt Lembergu no domes priekšsēdētāja amata – likums šādu iespēju neparedz. Līdz ar to Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs tāpat kā līdz šim ir Aivars Lembergs. Jāatgādina, ka tieši viņu ventspilnieki 2009.gada pašvaldībās pārliecinoši ievēlēja ar vislielāko balsu skaitu.
 
Neizprotami ir arī ministra Sprūdža izteikumi par signāliem Latvijas pašvaldībām un to vadītājiem, ka ir jāspēj parādīt saimniekošana vai darbi iedzīvotāju interesēs. Grūti iedomāties, kas vēl labāk apliecina Ventspils pilsētas domes darbu ventspilnieku interesēs kā 94% aptaujāto ventspilnieku izteiktais pozitīvais un ļoti pozitīvais domes darba novērtējums, kā arī nominācija „Eiropas Gada pašvaldība”.
 
Atliek vien secināt, ka pašvaldību darbu pārraugošais ministrs Sprūdžs, nespējot savu varēšanu pierādīt ar reāliem darbiem, izmanto lētas sensācijas paņēmienus un populistiskus trikus uzmanības pievēršanai."
Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: