Par saviem vārdiem ir jāatbild – ar tādu saukli Drošības policijas ļaudis no Rīgas šonedēļ ieradās Ventspilī, lai noskaidrotu identitātes nacionālā naida kurinātājiem ventasbalss.lv portālā.

Nacionālā naida izraisoši komentāri ventasbalss.lv portālā sarakstīti jau sen – šā gada februārī, kad Latvijā notika referendums par krievu valodas noteikšanu par otru valsts valodu.

 

Šajā laikā portālā parādījās neskaitāmas foruma tēmas, kurās ķidāti nacionālie jautājumi. Daudzi komentāri bijuši krievus vai latviešus aizskaroši, tādēļ portāla administratori tos čakli izdzēsa. Tikuši izdzēsti arī tie komentāri, par kuriem kāds ventspilnieks uzrakstījis iesniegumu Drošības policijai. 19. februārī plkst. 13.03 kāda persona ar segvārdu Gints Latvietis pievienoja komentāru: «Es gribu, lai ...1.Tuvākajā nākotnē pārvestu visas (!) krievu skolas uz latviešu valodas apmācību. 2. Viena gada laikā izraidītu no Latvijas tos krievus, kuri nav apguvuši trešo kategoriju latviešu valodā. 3. Visiem krievu vēlētājiem, kas referendumā parakstījās «par» krievu valodu,– jāmaksā sods 1000 latu apm. 4. Aizliegt Latvijā visas krievu valodas avīzes un žurnālus. 5. Izņemt no bibliotēkas visas grāmatas krievu valodā. 6. Aizliegt Latvijā Krievijas TV kanālus. 7. ....».

 

Pēc dažām minūtēm persona ar segvārdu Kurmis pievienoja komentāru: «Gints, piekrītu Tev, par daudz auklējamies ar tiem okupantiem». Vēlāk Lienite pievieno komentāru: «Gintam - taisniba!», bet Valdis komentē: «Šim referendumam ir jābūt pirmajam solim, lai Latvija sāktu konkrēti norobežoties un atkratīties no padomju okupantiem! Nekādas integrācijas nebūs, jo latvieši ienīst padomju okupantus. Padomju okupanti priekš latviešiem ir nekas vairāk, kā pretīgi smirdoša biomasa, kura traucē normālas sabiedrības attīstībai!». Visbeidzot popenieks uzraksta: «No šodienas ar okupantu ATLIEKAM tikai Latviski.»


Visiem šiem komentētājiem var nākties atbildēt par saviem vārdiem, jo Drošības policija meklē viņu IP adreses. Šos komentārus portālā vairs atrast nevar, tādēļ IP adreses noskaidrot būs sarežģītāk, bet ne neiespējami. Drošības policijas pārstāvji, ņemot talkā speciālu aprīkojumu un programmas, no Ventas Balss servera cietā diska ieguva visu izdzēsto informāciju. Priekšā vēl darbs, lai iegūtajos datos atrastu meklēto. Drošības policijas Izmeklēšanas nodaļas izmeklētājs Iļja Boronovskis izmeklēšanas rezultātus pagaidām nekomentē. Vien apstiprina, ka par šo lietu jau pavasarī ierosināts kriminālprocess un drošībnieki cer, ka lieta nonāks līdz pozitīvam iznākumam.

 

Iesnieguma rakstītājs ir kāds krievu tautības ventspilnieks, kurš savu vārdu lūdz nepubliskot. Viņš stāsta, ka šie komentāri viņu aizskāruši personīgi. Viņš nezina, kas bijuši komentētāji – krievi vai latvieši –, viņš pats cilvēkus pēc nacionālās piederības nešķiro. Demokrātija nav visatļautība un katram par saviem vārdiem ir jāatbild, uzskata sūdzības iesniedzējs. Viņaprāt, nevar tik bezatbildīgi svaidīties ar vārdiem, arī interneta vidē ne. «Daudzi atmet ar roku: ai, tie ir tikai provokatori. Bet es tajā brīdī klusēt nevarēju un rīkojos,» vēršanos pie Drošības policijas skaidro vīrietis.

 

Portāla www.ventasbalss.lv redaktors Pēteris Neimanis atceras, ka valodas referenduma laikā portālā parādījās ļoti daudz provokatīvu un asu tēmu un komentāru. Tēmas bija gan krievus, gan latviešus aizskarošas. Tiklīdz diskusija atslāba, tā kāds piešāva uguni, ierakstot ko asāku. Bija iespaids, ka tas tiek darīts apzināti, lai tauta šūmētos un cits citu apvainotu. Portāla administratoriem darba bija pilnas rokas, lai asākos izteicienus izdzēstu. Jāpiezīmē, ka turpmāk visi no portāla izdzēstie komentāri un to IP adreses tiks saglabātas. To der zināt ikvienam komentētājam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: