Kā ik gadu, arī šogad Zaļā josta uzsāk vides izglītības konkursu Latvijas vispārējām, pirmsskolas un profesionālām izglītības iestādēm, aicinot iesaistīties bateriju vākšanas konkursā „Tīrai Latvijai”.

Konkurss veicina videi kaitīgo preču atkritumu savākšanu un pārstrādi, palīdzot pasargāt vidi no potenciāla piesārņojuma. Izglītības iestādes aicinātas baterijas vākt līdz 2013. gada martam.


Bateriju vākšanas konkursu „Tīrai Latvijai” rīko Zaļā josta sadarbībā ar AS „BAO” un Valsts izglītības satura centru. Konkursa mērķis ir veicināt bērnu un jauniešu izpratni par izlietoto bateriju kaitīgo ietekmi uz vidi un rosināt bērnus caur praktisku darbību ikdienā samazināt apkārtējās vides piesārņojumu ar videi bīstamiem atkritumiem.

 

Lai piedalītos bateriju vākšanas konkursā, izglītības iestādēm līdz 2012. gada 31. decembrim ir jāreģistrē savas izglītības iestādes dalība Zaļā josta mājas lapā www.zalajosta.lv sadaļā „Bateriju vākšanas konkurss”. Pēc reģistrācijas veikšanas izglītības iestāžu uzdevums ir turpināt vākt izlietotās baterijas, kas vairs nav derīgas lietošanai.

 

“Bateriju vākšana izglītības iestādēs norisināsies līdz pat nākamā gada 1. martam. Konkursa noslēgumā notiks apbalvošana, kad sumināsim ne tikai trīs Latvijas izglītības iestādes, kas būs savākušas vislielāko bateriju daudzumu uz vienu izglītības iestādes audzēkni, gan arī trīs izglītības iestādes, kam būs izdevies pārspēt citus konkursa dalībniekus kopējā savākto bateriju apjomā. Konkursa organizatori novērtēs arī čaklāko skolēnu ieguldījumu tīras vides veidošanā, pasniedzot specbalvas bērniem, kas būs īpaši izcēlušies bateriju vākšanā,” stāsta Jānis Lapsa, SIA Zaļā josta valdes priekšsēdētājs.

 

Uzziņai:
Zaļā josta bateriju vākšanas konkursu rīko jau septīto reizi, un izglītības iestādēm bateriju vākšana izvērtusies par ikgadēju sacensību. Pērn konkursā izdevās savākt vairāk kā 9,5 tonnas šo videi bīstamo atkritumu. Sadarbībā ar konkursa līdzorganizatoru AS BAO visas bērnu savāktās baterijas nodotas pārstrādei, atgūstot vērtīgus metālus un citas otrreizējās izejvielas.


Kopumā Latvijā katru gadu ieved vairāk kā 500 tonnu dažāda veida bateriju, taču savākta un nodota pārstrādei tiek tikai apmēram piektā daļa no tām. Izlietotas baterijas tiek klasificētas kā videi bīstamie atkritumi, jo, nonākot apkārtējā vidē, to korpuss sāk korodēt, kā rezultātā vidē var nonākt bateriju sastāvā esošās bīstamās vielas, skābes un smagie metāli. Līdz ar dzeramo ūdeni vai augiem šīs vielas var nonākt cilvēku organismā, izraisot nopietnus veselības traucējumus.

 

zalajosta.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: