Ceturtdien un piektdien vienlaikus astoņās pilsētās – Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī, Salaspilī, Valmierā un arī Cēsīs – notika ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums par tēmu „Stāsts par enerģiju”.

Apskati foto!

 

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts, kuru realizē Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) sadarbībā ar Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un muzejiem. Pasākums Latvijā noritēs jau septīto gadu pēc kārtas. Ar šo pasākumu Latvija iekļaujas to daudzo Eiropas valstu – Eiropas Zinātnieku nakts organizētāju skaitā, kuras septembra nogalē organizē dažādus pasākumus vairāk kā 200 Eiropas pilsētās, lai atraktīvā veidā skaidrotu zinātnes sasniegumus un ļautu ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos.

 

Šogad Zinātnieku nakts aktivitātes Latvijā tematiski bija saistītas ar enerģētiku, dodot ieskatu enerģijas ieguves veidos un daudzveidīgajā pielietojamībā.

 

Piektdien plašākai sabiedrībai apskatei bija atvērti zinātniskie institūti, augstskolu fakultātes, kur interesenti varēja piedalīties zinātniskos eksperimentos, iesaistīties diskusijās, uzdot jautājumus zinātniekiem un uz brīdi iejusties zinātnieka ikdienā. Kopīgi varēja no jauna atklāt lietas, bez kurām šodien mūsu ikdienas dzīve vairs nav iedomājama un kuras ir dažādu zinātnes sasniegumu rezultāts. Bija iespēja arī iepazīties ar jaunām tehnoloģiju idejām, kas pateicoties zinātnei, vēl var ienākt mūsu sadzīvē.

 

Zinātnieku nakts pasākumus piektdien ievadīja populārzinātniskas interaktīvas izstādes no Francijas „Stāsts par enerģiju” atklāšana Latvijas Zinātņu akadēmijas telpās.

 

Ceturtdien Zinātnieku nakts ietvaros septiņi Ventspils Augstskolas lektori uzstājās ar lekcijām sešās Ventspils vidusskolās un tehnikumā.


Savukārt piektdien Ventspils Augstskolā darbojās Zinātnes kafejnīca, varēja iepazīties ar augstskolas mācību laboratorijām, kā arī doties ekskursijā Irbenē pa radioteleskopu RT-32.

Ventspils Augstskolas D korpusa 4. stāvā darbojās Zinātnes kafejnīca. Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja nepiespiestā gaisotnē pasēdēt kopā ar zinātniekiem un noklausīties zinātnieku sagatavotās lekcijas:

  • interaktīva lekcija „Vēja turbīnas un to darbības modelēšana” kurā klausītāji uzzinās, kā darbojas vēja ģeneratori, cik dažādas var būt vēja turbīnas un kā ar datora palīdzību var noteikt jauna turbīnas dizaina efektivitāti
  • interaktīva lekcija „Mūsdienas tendences atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanā”, kurā klausītāji tiks iepazīstināti ar sekojošām tēmām: pasaules esošo un nākotnes projektu vēja, saules, ģeotermālo, okeāna un citu atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanas iespējas; aplūkotas gan mazas jaudas elektrostacijas vienai mājsaimniecībai, gan vairāku gigavatu elektrostacijas, kas sniegs enerģiju veseliem kontinentiem.

Pēc lekcijām notika viktorīna par lekciju tēmām. Trīs uzmanīgākie klausītāji tika apbalvoti, bet vēlāk Ventspils Augstskolā varēja iepazīties ar mācību laboratorijām, bija arī iespēja patstāvīgi veikt eksperimentus.


Bija iespēja doties ekskursijā uz Irbenes radioteleskopu RT-32 un palūkoties debesīs ar optisko teleskopu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: