Šovakar teātra namā Jūras vārti plkst. 19.00 uz Filipa Glāsa jubilejas koncertu aicina Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, bet 15.00 savu meistarklasi sniegs ievērojamais timpānu spēles virtuozs Džonatans Hāss (ASV).

Apmeklēt meistarklasi tiek aicināti mūzikas skolu audzēkņi un pedagogi, kā arī visi interesenti.

Plašu atzinību un ievērību Hāss izpelnījies ar savu sniegumu, interpretējot Filipa Glāsa Koncertfantāziju diviem timpānistiem un orķestrim – skaņdarbu, kura ideja pieder pašam Hāsam un kurš dienasgaismu ieraudzījis, pateicoties mūziķa centieniem pievērst uzmanību savam iemīļotajam instrumentam. Glāsa Koncertfantāzija īpatnēja ne tikai ar to, ka tās izpildītāju vidū ir divi timpānisti, bet arī ar to, ka abi solisti muzicē uz 14 timpāniem, kas izvietoti priekšplānā, orķestra priekšā. 2000. gadā Hāss piedalījās šī skaņdarba pasaules pirmatskaņojumā kopā ar Amerikas simfonisko orķestri.


Savas unikālās, vairāk nekā divdesmit piecus gadus garās karjeras laikā timpānu virtuozs Džonatans Hāss pacēlis timpānu statusu mūzikas pasaulē, padarot to par solo instrumentu. Hāss kaismīgi atbalstījis, pasūtījis, uzmeklējis un popularizējis šim instrumentam rakstītus skaņdarbus, no klasiskiem koncertiem līdz džezam un rokenrolam, no simfoniskā žanra šedevriem līdz savu laikabiedru sarakstītiem eksperimentāliem darbiem. Ne velti žurnāls „Ovation” viņu nosaucis par „timpānu Paganīni”.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: