Valdības propaganda par algu palielinājumu pedagogiem no šī gada septembra neiztur nekādu kritiku, jo pedagogu darba samaksa joprojām ir ievērojami mazāka nekā pirmskrīzes periodā, šodien preses konferencē savu viedokli pauda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

"Ar lielu pompu 1. septembrī valdība paziņoja, ka, lūk, pedagogiem tiek palielināta darba samaksa," norādīja Lembergs, piebilstot, ka viņš šajā jautājumā iedziļinājies un palūdzis sagatavot datus par to, kā pašreizējā pedagogu darba samaksa izskatās uz pirmskrīzes – 2008. gada 1. septembra - fona, jo tiek runāts par to, ka krīze esot beigusies un pilnībā pārvarēta.

Pedagogu darba samaksas fonds jeb dotācija no valsts pedagogu algām pašlaik esot 59% no tā pedagogu darba samaksas fonda, kāds bija 2008. gadā. "Absolūtā izteiksmē 2008. gadā pedagogu daba samaksas fonds bija 255 miljoni latu, bet šim gadam - 150 miljoni latu," norādīja Lembergs.

Turklāt salīdzināmās cenās, proti, pēc pirktspējas, nevis absolūtā izteiksmē, šis, pēc Lemberga aprēķiniem, esot viszemākais pedagogu darba algas fonds, kāds vispār ir bijis: "Lielāks tas bijis gan 2011., gan 2010., gan 2009. gadā".

To pašu salīdzināmās cenās var attiecināt uz pedagogu algu likmēm, norādīja Ventspils mērs. "Uz 2008. gada 1. septembri pedagogam ar stāžu virs desmit gadiem likme bija 305 lati. Tagad salīdzināmas cenās - 227 lati".

"Ja pedagoga algas likme ir 78%, salīdzinot ar 2008. gada septembri, tad man ir jautājums, vai pedagogs tagad labāk dzīvo? Tā kā visa tā propaganda, kas tiek stāstīta skolotājiem un sabiedrībai, neiztur nekādu kritiku, ja jautājumu paanalizē mazliet profesionālāk," rezumēja Lembergs.

Kā ziņots, no septembra tiek paaugstināts atalgojums pedagogiem, kā arī izglītības iestāžu vadītājiem un viņu vietniekiem, savukārt atbalsta personāla darba samaksai tiks piemērots elastīgāks risinājums.

LETA



Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: