Nakts uz svētdienu būs pēdējā no trijām naktīm, kad gaidāms Perseīdu plūsmas maksimums, tādēļ skaidrā naktī debesīs būs iespējams vērot krītošās zvaigznes.

Meteori veidojas no sairušas komētas paliekām. Gada laikā ir vērojamas vairākas meteoru plūsmas. Tās veidojas tādēļ, ka laika gaitā dažādas komētas sairušas smalkos graudiņos un putekļos, izveidojot lielu mākoni. Brīdī, kad Zeme šim mākonim lido cauri, smilšu graudiņi un putekļi ar milzīgu ātrumu ietriecas Zemes atmosfērā un sadeg, bet lielāki gabali var sasniegt arī Zemi.

Meteoru lietus ir vizuāls baudījums vērotājiem, un redzot krītošās zvaigznes, ir iespēja iedomāties vēlēšanos.

Astronomijas biedrības veiktie ikgadējie Perseīdu meteoru plūsmas novērojumi liecina, ka pēdējos gados šīs plūsmas aktivitāte ir būtiski samazinājusies. Tās maksimums bija 20.gadsimta 90.gadu sākumā, un jau šī gadsimta sākumā iespēja augusta pirmajā pusē viegli novērot meteorus kļuva aizvien niecīgāka - tie joprojām ir novērojami, bet mazākā skaitā.

Meteors debesīs izskatās kā taisna spoža švīka, kas uzplaiksna nepilnu sekundi. Spožu meteoru gadījumā var veidoties pēdas, kas var būt redzamas arī vairākas sekundes.

Krītošo zvaigžņu novērojumus vislabāk veikt maz apgaismotā vietā ar iespēju pārraudzīt plašu debess apgabalu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: