Nepareizi būtu attīstīt tikai Latgali, jo reģionālo centru attīstība ir vienlīdz svarīga, tāpat nepareizi ir Rīgu un Jūrmalu pielīdzināt citiem centriem, - šodien preses konferencē pavēstīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Ventspils mērs secinājis, ka ir nepareizi finansējumu attīstības centru izaugsmes veicināšanai novirzīt atsevišķam reģionam.

Ministru kabinets ir apstiprinājis "Nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centru izaugsmes veicināšana līdzsvarotai valsts attīstībai" finansējumu papildu 20 miljonu latu apmērā - policentrijas attīstībai, atgādināja Lembergs.

Viņš konstatējis, ka noteikumi ir tādi, ka šos 20 miljonus latu var saņemt tikai Latgale, konkrētāk, tikai trīs Latgales pilsētas - Rēzekne, Daugavpils un Līvāni.

"Es, personīgi, domāju, ka tāda pieeja ir nepareiza," secināja Lembergs, skaidrojot, ka šobrīd ir Latvijas attīstības plāns "Latvija 2030", un tajā ir definēti no policentrijas viedokļa Baltijas reģiona nozīmes attīstības centri, un tie ir trīs - Daugavpils, Liepāja un Ventspils.

Tad ir Nacionālās nozīmes attīstības centri, un tie ir pārējās republikas nozīmes pilsētas, tātad Rēzekne, Valmiera, Jēkabpils, Jelgava, Jūrmala, Rīga. "Tā kā tiek runāts par policentriju, nevar būt runa par Jūrmalu vai par Rīgu, jo tas ir Pierīgas reģions un tur vajag citu pieeju. Tālāk šo reģionālo centru attīstība ir vienlīdz svarīga," uzskata Lembergs.

Viņš nenoliedza, ka svarīgi ir attīstīt arī Latgali, Latgales reģiona centrus, bet, piemēram, Jēkabpilij, kas robežojas ar Latgali, neesot atbalsta.

"Šāda veida lēmumi, protams, ir politiski, viņi tautsaimnieciski nav pārdomāti un norāda tikai uz klaju populismu un tautsaimniecības attīstības nepietiekamu izpratni. Es nekādā gadījumā nesaku, ka nevajag Rēzeknei, Daugavpilij vai Līvāniem, bet es saku, ka vajag arī Jēkabpilij, vajag arī diviem citiem Baltijas reģiona attīstības centriem, tas ir, Liepājai un Ventspilij, un, protams, arī pārējām republikas nozīmes pilsētām, kas ir nodefinētas Attīstības plānā. Vai arī Attīstības plāns tad ir jāmaina," uzskata Lembergs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: