Vasaras otrajā pusē bērnu čalas skolā nomaina celtnieku radītie trokšņi. Kamēr pilsētā vērienīgi tiek laboti jumti, siltinātas fasādes un remontētas klases, novada skolas tikai nedaudz uzfrišina.

 Jau ierasta tradīcija, ka bezmaksas pamata un vidējā izglītība Latvijā ne gluži ir bez maksas. Līdztekus apģērbam, skolas piederumiem un darba burtnīcām nereti vecākiem jāsametas, lai vide, kurā skolēni pavada dienas lielāko daļu, būtu arī vizuāli pievilcīga. Tradīcijas katrā skolā ir dažādas. Citviet visu atstāj pašvaldības un skolas tehniskā personāla ziņā, citur pedagogi sadarbībā ar vecākiem meklē iespējas, kā izremontēt savas klases. Ugāles vidusskolā vecāku un pedagogu iesaiste klašu remontā ir jau iesakņojusies tradīcija.

Ventspils izglītības iestādēs šogad vecākiem daudz mazāk nākas iesaistīties – gan tādēļ, ka daudz jau izdarīts līdz šim, gan tādēļ, ka krāsas un citus nepieciešamos materiālus izdodas iegādāties par skolas budžeta līdzekļiem.

Ventspils domes Izglītības pārvaldes vadītāja vietnieks Oskars Tērvids Ventas Balsij stāsta, ka lielāki vai mazāki remontdarbi notiek gandrīz visās izglītības iestādēs – gan skolās, gan bērnudārzos. Izglītības iestāžu siltināšana, kuras ietvaros tiek atjaunotas arī ēku fasādes, notiek pārsvarā par Eiropas fondu līdzekļiem ar pašvaldības līdzfinansējumu. Savukārt mazākiem remontdarbiem skolu iekštelpās līdzekļi rasti no pašvaldības budžeta. Ierasta tradīcija, no kuras Izglītības pārvalde nav atkāpusies arī šogad, ir 1. klašu sakārtošana, lai paši mazākie uzsāktu mācības gaišās un jaukās telpās.

Kā stāsta Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks, novadā par pašvaldības līdzekļiem pirmās klases īpaši netiek remontētas. Tomēr katrā skolā kāda telpa ik gadu tiek sakārtota.

Piemēram, Ugāles vidusskolā skolotāja, kura šogad uzņems pirmklasniekus, pati saviem spēkiem un līdzekļiem nedaudz atsvaidzinājusi telpu, lai mazajiem būtu mājīgāk. Savukārt latviešu valodas skolotājai Mārai Plūksnai talkā nākuši vecāki un uzņēmējs Pēteris Elste. Arī citi Ugāles vidusskolas skolotāji gan saviem spēkiem, gan ar vecāku finansiālu atbalstu cenšas veikt nelielu kosmētisku remontu, lai 1. septembris pašiem un skolēniem pienāktu sakārtotās un tīrās telpās. Lielākais šīs vasaras darbs Ugāles skolā ir internāta pielāgošana bērniem ar īpašām vajadzībām, kā arī divu istabiņu un sanitārā mezgla rekonstrukcija. Internāts šogad atsāks darbu pēc vairāku gadu pārtraukuma.

Piltenes vidusskolā notiek tie remontdarbi, kas tika iecerēti, plānojot šī gada budžetu. Dažās klasēs tiek mainīts apgaismojums, krāsotas grīdas, bet ieejas vestibilā maina flīzes. Darbus veic tehniskie darbinieki, kā arī tiek piesaistīti bezdarbnieki. Direktore Baiba Šulca stāsta, ka pagājušā gadā varēja atļauties vairāk, jo bija Eiropas Savienības finansējums, šogad tāda nav.

Novada skolās sakārto tikai pašu nepieciešamāko, bet nopietnāk cenšas izremontēt vismaz vienu telpu. Lielākie remontdarbi norit Zlēku, Ances un Tārgales skolu sporta zālēs. Paralēli noslēgumam tuvojas arī Vārves bērnudārza Zīļuks rekonstrukcija. Tur nomainīta apkures sistēma un veikts remonts grupiņās. Ja būtu pieejama Eiropas nauda, tad, kā Mucenieks saka, to noteikti izmantotu, jo vajadzību ir daudz.

Pilsētas skolās remontdarbi ir daudz vērienīgāki. Lielākā daļa notiek Eiropas fondu projektu ietvaros. Līdztekus fasāžu, cokolu un jumtu siltināšanai vairākās skolās notiek arī pagalmu rekonstrukcija. 3. vidusskolā tiek mainīti logi un notiek virtuves kapitālais remonts. Tiek atjaunots kanalizācijas tīkls un zēnu tualetes. Savukārt 1. pamatskolā tiek remontēta sporta zāle, atjaunota gan iekšējā, gan ārējā siltumapgādes sistēma. Arī vairāki Ventspils bērnudārzi šogad tikuši pie jaunām fasādēm.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: