Ventspils mērs Aivars Lembergs, vēršoties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) pret Latvijas valsti, neplāno prasīt materiālu kompensāciju.

Viņa prasības mērķis esot parādīt pasaulei, ka Latvijā netiek nodrošināta tiesu varas objektivitāte. "Es pagaidām neplānoju kompensāciju prasīt, jo ECT jau nemaksā lielas kompensācijas. Ja man iedos 1000 latu, man tas neko neizšķir. Man ir svarīgi, lai Latvijas valsts visiem Latvijas iedzīvotajiem nodrošinātu tiesības, ko garantē Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija," skaidroja Lembergs.

"Prasības būtība ir tāda, ka es lūdzu ECT konstatēt, ka Latvijas valsts pārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvenciju daļā par cilvēka tiesībām uz objektīvu un taisnīgu tiesu. Mana prasība faktiski ir parādīt pasaulei, ka Latvija nav demokrātiska valsts, ka Latvijā pārkāpj cilvēktiesības, jo valsts nenodrošina, ka Latvijā tiesu vara ir objektīva un taisnīga," informēja Ventspils mērs.

Jau ziņots, ka Lembergs vakar nosūtījis ECT sūdzību pret Latvijas valsti par Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6.panta pirmās daļas pārkāpumu, kas nosaka jebkura cilvēka tiesības uz lietas izskatīšanu neatkarīgā un objektīvā, ar likumu izveidotā tiesā.

Lemberga iesniegums ECT saistīts ar Augstākās tiesas (AT) Senāta Administratīvo lietu departamenta šā gada gada 24.aprīļa spriedumu atstāt negrozītu Administratīvās apgabaltiesas lēmumu, ar kuru tika noraidīts Lemberga lūgums izdot viņam vēl labvēlīgāku administratīvo aktu par kompensācijas izmaksu sakarā ar Ventspils mēra izdevumiem advokātu finansēšanai tā saucamajā Grinberga lietā.

"Tieslietu ministrija nolēma, ka man pienākas nepilni 3000 latu, kaut gan es advokātu finansēšanai pilnīgi oficiāliem maksājumiem biju iztērējis 104 000 latu," skaidroja Lembergs.

"Mana sūdzība ir par to, ka AT Administratīvo lietu departaments nevarēja spriest objektīvu un taisnīgu tiesu, jo viens no trim tiesnešiem, kas bija tiesas sastāvā - senators Guļāns - 2010.gadā vairākkārt ir negatīvi izteicies par mani publiskajā presē, apvainojot mani, ka es esmu nodrošinājis Saeimas negatīvu lēmumu, ar kuru tiesnesis [Māris] Vīgants netika ievēlēts par AT tiesnesi, kaut gan viņam šādiem apgalvojumiem nebija nekāda pamata. Tās ir fantāzijas par tēmu, jo ne es personīgi, ne kādi mani cilvēki tajā balsojumā nepiedalījās," iepriekš preses konferencē informēja Lembergs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: