Šodien Ventspils 4. vidusskolā viesojas Latvijas Vides izglītības fonda Ekoskolu kustības koordinatora Zaļā Ekoskolas karoga vērtēšanas komisija.

Šajā mācību gadā skola darbojusies ar moto „Klimats veidojas mūsu domās”. Šis mācību gads raksturojas ar  virkni  iniciatīvu, kuras  palīdzēja realizēt Vides un inovācijas projekta „Atkritumiem nē!” pieteiktā projekta „Šķirot ir stilīgi” finansējums. Šāds Vides un inovāciju projekts Eiropā norisinās jau kopš 2005. gada, sadarbojoties Ekoskolu starptautiskajai koordinācijai un Toyotas Eiropas fondam.

Piedaloties projektā katram skolēnam un skolotājam ir iespēja parūpēties, lai izmantotais papīrs nonāktu otrreizējā pārstrādē – klasēs novietoti papīrgrozi papīram. Cītīgākajiem makulatūras vācējiem 2.a, 3.b, 4.a, 5.c, 6.b, 9.b, 10.b klašu skolēniem, kas kopā savāca gandrīz 5 tonnas makulatūras, bija iespēja nogādāt savākto makulatūru Līgatnes papīrfabrikā un redzēt, kā tā atkal pārtop par derīgu papīra izstrādājumu.

Skola  pretī ieguva vairākus iepakojumus  papīra. Bez tam, skolā  speciālās tvertnēs tiek vāktas PET pudeles, 12.b klases skolēni izveidojuši videofilmu „Kā es varu taupīt ūdeni”. Savukārt 10.a klases bioplastmasas podiņu veidošana puķu audzēšanai projektu nedēļā turpinājās kā 11.b klases skolnieces Lindas Stebules zinātniski pētnieciskais darbs, ko ar atzinības rakstu novērtēja Kurzemes zonas lasījumos ķīmijas sekcijā.

Līdzīgi kā citos gados, skolēni piedalījās Lielajā talkā, bet sākumskola Aigas Felšmilbergas vadībā stādīja mežu. Rudenī skola plāno izmēģināt savu jaunieguvumi  – kompostētāju.

Maijā skolēni  apliecināja savu draudzību dabai, uz skolu dodoties ar riteni. Atsevišķas klasēs tā ir pat trešā daļa skolēnu! Šogad organizēta jauna aktivitāte skolēniem „Eju kājām”, iepazīstot pilsētu, Staldzenes stāvkrastu, Ovīšu bāku, Būšnieku ezeru un tuvējo purvu. Aktivitāte „Eju kājām!” noslēdzās ar dalību Brīvo pēdu gājienā Zilā karoga pacelšanas pasākumā.

Zaļais Karogs ir Ekoskolu programmas simbols. Tas tiek piešķirts skolām, kuras ir parādījušas vislabāko sniegumu, ieviešot Ekoskolu programmas prasības. Ekoskolu programmas simbols, atpazīstamākais elements un arī viens no tās veiksmes pamatcēloņiem ir stimula sistēma skolām par sekmīgu līdzdalību programmas aktivitātēs un to prasību pilnīgu ieviešanu – Zaļā Karoga balva.

Pašlaik Ekoskolu programmā ir iesaistītas vairāk kā 40 000 skolas, Latvijā tādas ir 62 skolas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: