Vakar Ventspilī nolija 39 milimetri, stipro lietu pavadīja pērkona negaiss. Spēcīgās lietusgāzes  uz brīdi radīja Venēcijas noskaņas. Diemžēl, ne tikai ar tās burvību, bet arī problēmām. Notekūdeņu kanalizācijas sistēmas neizturēja.

Apskati fotogrāfijas!

Ventspils muzeja darbinieki gandrīz pus nakti pavadīja sūknējot ūdeni no pils pagrabiem. Muzeja saimniecības nodaļas vadītājs Adams Grīnbergs stāsta „peldējām mēs un peldēja sivēns.” Mitruma dēļ elektrības padeve tika pārtraukta, tādēļ ar pils sūkņiem galā tikt neizdevās un nācās lūgt palīgā ugunsdzēsējus.

Kopīgiem spēkiem, strādājot līdz pat ceļiem ūdenī, muzeja darbinieki galā tikuši un jau nākamajā rītā pirms desmitiem, kad pils ver durvis apmeklētājiem, plūdu sekas bija novērstas. Materiālie zaudējumi Ventspils muzejam nav, tomēr kopējam pils stāvoklim šādas lietus gāzes un ūdens, kas tek pa sienām, skādi nodara. Arī daži no glābējiem nākamajā dienā saslimuši. Grīnbergs atceras, ka šī nav pirmā reize, kad spēcīgs lietus rada sarežģījumus, tomēr niknākā gan.

Arī pilsētas ielas vakar klāja ūdens, jo lietus kanalizācijas sistēma nespēja uzņemt lielo ūdens daudzumu. Problēmas bija ne vien autovadītājiem, kuri braucot cauri lielajām peļķēm pazaudēja automašīnu numuru zīmes, bet arī gājējiem. Daudzi nekautrējoties apavus ņēma rokās un brida pa ielu basām kājām.

Arī no Ventspils lielākā tirdzniecības centra, Tobago otrdienas vakarā tika evakuēti pircēji. Veikala pirmo stāvu klāja ūdens. Lai arī daži izteica bažas par bojājumiem jumta konstrukcijās, pie vainas esot bijusi lietus ūdeņu novadcaurule, kas neizturēja lielo ūdens spiedienu. Rimi sabiedrisko attiecību un marketinga vadītāja Ventas Balsij atklāja, ka visas problēmas novērstas un veikals strādā ierastajā režīmā. Tomēr vairākiem veikaliem esot bojātas iekārtas un preces. Eniņa skaidro, ka tās ir apdrošinātas un zaudējumus novērsīs apdrošinātājs.

Vakar pa dienu lielākais nokrišņu daudzums bijis Rucavā, kur nolijis 71 milimetrs, kas ir apmēram mēneša norma augustā. Augustā vidēji 13 līdz 16 dienas ir ar nokrišņiem, un to vidējā mēneša summa ir 77 milimetri.

Visstiprākais lietus bijis tieši Kurzemē, kur lietu pavadījis pērkona negaiss. Vējš brāzmās Liepājas ostā pa dienu bijis 18 metri sekundē, Pāvilostā - 17 metri sekundē, Ventspilī - 15 metri sekundē, bet Kolkā - 14 metri sekundē.

Foto: Endijs Apse

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: