Latvijas Pašvaldību savienībai (LPS) jābūt stingrākam mugurkaulam, aizstāvot pašvaldību iedzīvotāju intereses, - preses konferencē, komentējot Krāslavas novada izstāšanos no LPS, norādīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

"Protams, ka LPS jābūt cietākai un stingrākai pašvaldību interešu aizsardzībai. Pašreizējā valdošā politiskā kliķe praktiski nav pārstāvēta pašvaldībās. [..] Tādā situācijā, kāda nekad agrāk nav bijusi, ir ļoti svarīgi, lai LPS ļoti cieti aizstāvētu pašvaldību iedzīvotāju intereses," norādīja Lembergs.

Viņaprāt, sarunu rezultāts, kādam piekrita LPS, runājot par 2012. gada budžetu, bija nepieļaujama piekāpšanās valdības priekšā, jo valdība vairāk paņēma no pašvaldībām, nekā pati samazināja savus izdevumus. "To viegli izdarīt, bet tam nedrīkst piekrist," piebilda Ventspils mērs.

Kā iepriekš uzsvēra LPS priekšsēdis Jaunsleinis, ja tiks samazināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme, tad noteikti būs jārunā par kompensējošiem mehānismiem pašvaldībām, kuras zaudēs daļu ienākumu.

Jaunsleinis gan norādīja, ka pagaidām vēl nav veikti aprēķini, kādi varētu būt iespējamie zaudējumi, jo koalīcija lēmumu pieņēma tikai vakar. Tāpat vēl neesot pilnīgi skaidri zināms, kā tiks samazināti darbaspēka nodokļi - vai tikai IIN, vai arī sociālās apdrošināšanas iemaksas.

LPS pārstāvji jau iepriekš uzsvēruši, ka reizē ar IIN samazināšanu vajadzētu arī samazināt sociālās apdrošināšanas iemaksas, piemēram, atsakoties no iemaksām otrajā pensiju līmenī.

Kā ziņots, koalīcija vakar vienojās, ka no šā gada 1. jūlija pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme tiks samazināta par vienu procentpunktu - no pašreizējiem 22% uz 21%, savukārt IIN likme nākamo gadu laikā tiks samazināta par pieciem procentpunktiem - no pašreizējiem 25% līdz 20%.

LETA



Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: