No šodienas arī Ventspilī iedzīvotājiem ir iespēja parakstīt sūdzību Eiropas ombudam par katastrofālo situāciju veselības aprūpē. Sūdzību sagatavojusi Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSDA).

LVSDA Ventspils nodaļas priekšsēdētāja Olga Rozentāle informē, ka iedzīvotāji pie sūdzības varēs parakstīties Ventspils slimnīcas jaunajā korpusā pie reģistratūras katru darba dienu no pulksten 9 līdz 12. Visā Latvijā parakstus paredzēts vākt līdz augusta beigām, bet līdz septembra beigām tos plānots apkopot un iesniegt Eiropas ombudam.

 

Gatavojot sūdzību, LVSADA pamatojas uz Eiropas Savienības Pamattiesību hartas 35.pantu, kas cita starpā paredz, ka visiem Eiropas Savienības politikas dokumentiem un aktivitātēm ir jānodrošina augstu līmeni cilvēku veselības aizsardzībā.

Sūdzībā norādīts, ka laikā no 2008. līdz 2010.gadam Latvijas valdība ir samazinājusi valsts finansējumu veselības aprūpei par aptuveni 25%. Un Eiropas Komisija (EK) šajā laikā nav pievērsusi ne mazāko uzmanību tam, kā finansējuma samazinājums un strukturālās reformas ir ietekmējušas veselības aprūpes kvalitāti un pieejamību Latvijā.

Kopš 2009.gada 1.jūlija pieaugušie vairs nesaņem valsts apmaksātu plānveida diennakts medicīnisko palīdzību slimnīcās. Par 2010.gadā sniegto neatliekamo medicīnisko palīdzību valsts jūnijā ir parādā slimnīcām 13,5 miljonus un pēc pāris mēnešiem slimnīcas līdzekļu trūkuma dēļ būs spiestas pārtraukt arī neatliekamās palīdzības sniegšanu iedzīvotājiem.

Salīdzinot 2010.gadu ar 2009.gadu, valstī par 14,2% ir pieaudzis neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu izsaukumu skaits, un par 12,3% - akūto stacionāra slimnieku skaits, par 14,6% samazināts ārstniecības personu skaits neatliekamās palīdzības slimnīcās. Tā rezultātā letalitāte slimnīcās ir pieaugusi par vairāk kā trešdaļu, turklāt tās pieaugums ir tieši proporcionāls akūto slimnieku skaita pieaugumam. Neraugoties uz visu augstāk minēto, Latvijas valdība arī tuvāko gadu laikā neplāno uzlabot situāciju veselības aprūpē.

„Šādā situācijā mēs lūdzam Jūs izvērtēt iepriekš minēto informāciju un EK rīcību, kā arī darīt visu iespējamo, lai Latvijas Republikas iedzīvotāji tiktu pasargāti no EK darbībām, kuras ir neatbilstošas ES tiesību aktiem, un pārtrauktu EK bezdarbību, lai saņemtu to, ko viņiem garantē ES tiesību akti – vienlīdzīgi pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi: augstu cilvēku veselības aizsardzības līmeni,” rakstīts sūdzībā Eiropas ombudam. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: