Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvju tikšanās laikā ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (AP) panākta vienota izpratne par prioritāro jautājumu sakārtošanu un virzīšanu, kas skar pašvaldību un reģionālo attīstību, informēja pašvaldību organizāciju pārstāvji.

Tikšanās laikā puses pārrunāja pašvaldībām aktuālus jautājumus, kas attiecas uz pašvaldību un reģionālo attīstību, kā arī ieceri īstenot administratīvi teritoriālo reformu un veikt izmaiņas vietējo pašvaldību darbībā un pārvaldē.

LLPA izpilddirektors Viktors Valainis (ZZS) atzina, ka jaunā ministra atbildība ir ne tikai vadīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministriju, bet arī veidot sinerģiju un mērķtiecīgu sadarbību ar pašvaldībām un ministrijām dažādu pašvaldībām būtisku jautājumu risināšanā.

"Saruna deva pamatotas cerības, ka Pūce izprot pašvaldību nepieciešamību pēc savstarpējas sadarbības ar VARAM, kas vērsta uz vienotu reģionu attīstību. Ceram uz konstruktīvu un lietišķu sadarbību arī nākotnē, risinot nozarē aktuālus jautājumus, tostarp izstrādājot administratīvi teritoriālo reformu un veicinot pašvaldību ilgtspējīgu attīstību. Šeit būtiska loma ir tam, lai būtu garantēta stabila finanšu resursu pieejamība pašvaldībām. Arī turpmāk jāgarantē, ka faktiskie pašvaldību budžeta nodokļu ieņēmumi būtu 19,6% apmērā," sacīja Valainis.

Savukārt Pūce sarunās norādīja, ka ir atvērts sadarbībai un sarunām par pilsētām un pašvaldībām aktuālu jautājumu risināšanu, norādot, ka savā darbībā ievēros Eiropas vietējo pašvaldību hartu, kas nosaka, ka plānošanas un lēmumu pieņemšanas procesā par jautājumiem, kas tieši attiecas uz vietējo varu, ar tām nepieciešams konsultēties cik iespējams savlaicīgi un atbilstošā veidā.

Tikšanās laikā tika pārrunāta plānotā administratīvi teritoriālā reforma, kuru VARAM plāno īstenot līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām. Sarunās LLPA, LPS un ministrs panāca savstarpēju izpratni par administratīvi teritoriālās reformas nepieciešamību, vienlaikus vienojoties, ka tā ir rūpīgi jāizvērtē un jāizsver visi aspekti, lai tā sasniegtu izvirzītos mērķus un kalpotu vienotai reģionu teritoriju attīstībai.

Sarunās tika pārrunāta nepieciešamība pārskatīt pašvaldību izlīdzināšanas fondu, precīzi definējot mērķus un noteiktus risinājumus, kādā veidā pašvaldību finanses tiek samērotas.

LLPA tikšanās laikā uzsvēra valsts dotāciju atbalsta nepieciešamību. Lai pērn veiktās nodokļu reformas ietekme neapdraudētu pašvaldību funkciju izpildi, tika ieviesta speciālā dotācija pašvaldībām, ar kuras palīdzību tiek nodrošināts, ka pašvaldību budžetos ieskaitāmie nodokļi veido 19,6% no kopbudžeta nodokļa ieņēmumiem, neieskaitot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas valsts pamatbudžetā veselības aprūpes finansēšanai.

Līdz ar apjomīgo nodokļu reformu, kas tika īstenota 2018. gadā, pašvaldību budžetos turpmākajos gados vērojams nodokļu ieņēmumu samazinājums. Līdz ar to LLPA aicina veikt nepieciešamās darbības, lai pašvaldībām arī turpmāk būtu pieejami dotācijas finanšu resursi, lai nodrošinātu pašvaldību budžetos ieskaitāmo nodokļu kopā ar speciālo dotāciju īpatsvaru 19,6% apmērā.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Preobraženskis,prof. 31.01.2019, 10:37:16

    Jācer,ka šis ministrs nebūs tik iecietīgs kā iepriekšējais.Un neļaus Lembergam pārkāpt aizliegumu pildīt domes priekšsēdētāja pienākumus...

  • -1
    kalējs 31.01.2019, 12:38:17

    Jāņem vērā viens, ne mazsvarīgs fakts-pūce ļoti vāji orientējas dienas gaismā..

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: