Izkontrolēt politisko aģitāciju internetā ir praktiski neiespējami, preses konferencē sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs, piebilstot, ka "vispār vajag noņemt jebkurus ierobežojumus aģitācijai, propagandai, mārketingam".

Šādu viedokli Lembergs pauda, komentējot ziņas, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) komunicē ar lielāko sociālo tīklu turētājiem jautājumā par partiju reklāmas kampaņām internetā un ka neveiksmīgas sadarbības rezultātā Latvijā varētu būt nepieciešams tiesas spriedums sociālā tīkla "Facebook" bloķēšanai.

Salīdzinājumam Lembergs minēja minerālūdens pudeli, kas atradās uz galda preses konferences telpā, gan piesedzot pudeles etiķeti, lai to nereklamētu. Viņš norādīja, ka nevienam nav aizliegts sociālajā tīklā "Facebook" aicināt citus dzert konkrēto minerālūdeni. Viņaprāt, to var darīt arī par politiķiem. "Kāda starpība, par ko aģitē? Vispār vajag noņemt jebkurus ierobežojumus aģitācijai, propagandai, mārketingam. Demokrātiskā valstī tas ir pilnīgs absurds, ka tagad "ķer ārā", kur tad ir tā politiskā aģitācija un kur nav," sacīja Lembergs.

Lai mēģinātu cīnīties ar politisko aģitāciju internetā, būtu jārada "liels aparāts", turpināja pilsētas mērs, piebilstot, ka aptvert internetu un visu izkontrolēt praktiski nav iespējams.

"Jūs to varējāt izdarīt tad, kad bija "Cīņa", "Padomju Jaunatne", "Literatūra un Māksla", "Karogs" un viens televīzijas kanāls. Tagad internets attīstās mežonīgā tempā. Vai jūs izskriesiet cauri un sašķirosiet, kurš vārds ir politiskā aģitācija un kurš nav?" retoriski vaicāja Lembergs.

Ventspils mērs gan atzina, ka KNAB neko nevar pārmest, jo birojs tikai pilda likuma prasības, bet "paši parlamentāri uzdzinuši šo jautājumu kokā".

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieks Jēkabs Straume šonedēļ Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijā ziņoja par KNAB pagājušā gada darba rezultātiem. Apakškomisija interesējās par KNAB spējām efektīvi kontrolēt partiju reklāmas kampaņas sociālajos tīklos, piemēram, "Facebook". Straume pauda, ka KNAB komunicē ar lielāko sociālo tīklu turētājiem jautājumā par partiju reklāmas kampaņām internetā. Nav izslēgts, ka neveiksmīgas sadarbības rezultātā Latvijā būs nepieciešams tiesas spriedums sociālā tīkla "Facebook" bloķēšanai, uzskata KNAB priekšnieks.

Tāpat ziņots, ka sabiedriskās politikas centra "Providus" pētnieks Valts Kalniņš norādījis, ka viņam nav radusies pārliecība, vai birojs spēj efektīvi kontrolēt partiju finansēšanas jautājumus, it īpaši trešo personu naudas plūsmas. Šogad gaidāmas Saeimas vēlēšanas un šāds finansējums var tikt izmantots reklāmām sociālajos tīklos.

KNAB jau šogad 8. februārī paziņoja, ka birojs ir spējīgs uzraudzīt politisko aģitāciju sociālajos medijos, tomēr regulējums aģitācijas laikā attiecībā uz ierobežojumiem internetā nav pietiekams un neatbilst mūsdienu interneta attīstības tendencēm.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -1
    No malas 09.03.2018, 15:20:38

    Kā tad!Ja notiktu pēc Lemberga prāta,tad būtu kā tai anekdotē-bail taisīt vaļā konservu bundžu-ka tik arī tur nav Lembergs priekšā!

  • -3
    yolo 09.03.2018, 15:51:53

    Bet protams. Priekš tiem, kam nav ierobežoti resursi, tas, protams, būtu ļoti izdevīgi

  • -2
    Jānis Parastais 09.03.2018, 16:26:14

    Cinisks priekšlikums ,bet nepārsteidz.

  • -1
    ozols 11.03.2018, 19:25:57

    Vara,nauda un maigs aicinājums ! Vai to varēsi pats izpildīt ? :):):)

  • -1
    krusttēvs vilhelms 11.03.2018, 20:25:29

    Lembergs jau Ventspili un Latviju grib grozīt kā savu privātīpašumu, likumus jāapiet, tāds adrenalīns , sakari ar ietekmīgiem ļautiņiem, palīdzēsim kā vien vajag. Nē, Lembergkungs , ikrus uzēdiet labāk un nomierinieties. Ierobežojumus vajag, lai profesionāli cilvēki dara savu darbu, nevis tikkai tie,kuriem ir nauda.

  • 0
    Nif nifs 20.03.2018, 14:27:42

    Atceros vienas valdības vēlēšanas. Paziņa bija stipri izlēmusi, par ko balsos. Bet tad vēl bija atļauts rādīt reklāmas līdz pēdējam. Tās bija gana apnicīgas, lai neteiktu vairāk. Kad vēlēšanu dienā, ieslēdzot televizoru, viņa savu izvēlēto "mīluli" ieraudzīja 1001 reizi, aiz apnikuma un škrobes nobalsoja par citu sarakstu... :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: