Valsts speciālajā jeb tā sauktajā sociālajā budžetā situācija ir laba, tajā veidojas uzkrājums, taču "ir sarežģīti no šīs sistēmas palielināt izdevumus, jo pretī - pamatbudžetā ir mīnuss," intervijā "Latvijas Avīzei" skaidro labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

"Ja mēs skatāmies uz speciālo jeb tā saukto sociālo budžetu, tad situācija tajā ir laba. Mums veidojas uzkrājums. Ja līdz 2018.gadam mēs neveiksim nekādus grozījumus, tad uz to brīdi uzkrājums sasniegs vairāk nekā miljardu eiro. Pat ja izdarām visus grozījumus, ko esmu piedāvājis valdībai, mums tik un tā 2018.gadā būtu vairāk nekā 800 miljonu uzkrājums. Šeit neviens nevar pārmest, ka Labklājības ministrija (LM) rīkotos nepareizi vai nesaprātīgi," norāda Augulis.

Tādējādi sistēma strādā un veido uzkrājumu, taču "ir sarežģīti no šīs sistēmas palielināt izdevumus, jo pretī - pamatbudžetā ir mīnuss". Pēc ministra teiktā, inflācija ir bijusi zemāka, nekā budžetā plānots. "Redzam, ka budžetā plānotajos indeksācijas izdevumos mums veidojas ietaupījums astoņu miljonu apmērā. Tas ļautu algu indeksu palielināt jau šogad. Taču diez vai tas izdosies, jo vienošanās būtu jāpanāk jau līdz 14.augustam, lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra varētu sagatavoties, notestēt programmu izmaiņas un pārliecināties," skaidro ministrs.

Skeptisks viņš ir arī pret ģimenes valsts pabalsta palielināšanu nākamgad - diez vai tas būšot iespējams. Par to noteikti būtu jārunā 2017.gada valsts budžeta izstrādes gaitā. "Neko īpašu uz nākamo gadu es diemžēl nevaru solīt," intervijā "Latvijas Avīzei" atzīst Augulis.

Viņš stāsta, ka LM patlaban kopā ar Finanšu ministriju izstrādā modeli, kā noteikt minimālo sociālo iemaksu summu, lai cilvēks sava darba mūža laikā spētu sakrāt vismaz minimālajai pensijai. Tāpat tiekot strādāts pie minimālās pensijas koncepcijas tiem, kam nav izdevies dzīves laikā nopelnīt tik daudz, lai vecumā varētu sevi uzturēt. LM savu redzējumu par to plānojot prezentēt rudenī.

Kā ziņots, valdība šodien aiz slēgtām durvīm sāks skatīt ar nākamā gada valsts budžetu saistītus jautājumus.

Ministru kabineta sēdes darba kārtībā iekļauts informatīvais ziņojums par makroekonomisko rādītāju, ieņēmumu un vispārējās valdības budžeta bilances prognozēm 2016.-2018.gadā un informatīvais ziņojums par neatkarīgo institūciju iesniegtajām jaunajām politikas iniciatīvām 2016., 2017. un 2018.gadam.

Nākamā gada valsts budžetu plānots veidot, balstoties uz iekšzemes kopprodukta izaugsmes prognozi 3% apmērā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: